Pradlena, kuchařka nebo klíčnice se usmívají z obrazů na návštěvníky zámku v Manětíně

1. květen 2017

Obrazy panovníků a šlechticů najdeme skoro na každém zámku. Pokud nás hraběnka nebo kníže neupoutají nějakou svou tělesnou mimořádností, většinou jejich podobizny míjíme bez výrazného povšimnutí. Na barokním zámku v Manětíně na severním Plzeňsku to mají jinak. Hraběnka Lažanská tam v 18. století požádala malíře, aby jí namaloval služebnictvo. Jedná se údajně o unikátní soubor pláten. A možná nejen v Česku.

„Ve třech místnostech zámku máme na stěnách vystavené rozměrné obrazy. Je jich celkem třináct a tvoří ucelený soubor. Autorem je Václav Dvořák, který je namaloval v letech 1715 až 1716. Mně osobně se nejvíce líbí obraz, kde je vyobrazena zámecká kuchyně s kuchařkami a pomocnicemi, které myjí nádobí,“ popisuje průvodkyně a správkyně depozitáře, Lenka Sedláčková.

Na dalším obrazu jsou namalovaní hraběnčini číšníci a stolníci, kteří obsluhovali hraběnku při snídaních, obědech i večeřích. Jiný obraz znázorňuje klíčnici Elis Vochovou, jež se starala o zámecké stříbro a zámeckou kuchyni. Dalších pět obrazů je ve společenském salonku. Tam jsou na vyobrazení nosiči hraběnčiných nosítek, výběrčí daní nebo zámecké pradleny. Všechny obrazy jsou namalované v životní velikosti.

Manželé Lažanští zámek pozvedli

Hraběnka Marie Gabriela Lažanská nechala namalovat své služebnictvo a zaměstnance, protože k nim měla krásný a vřelý vztah, říká Lenka Sedláčková: „Manželé Lažanští Marie Gabriela a Václav Josef patřili mezi nevýznamnější obyvatele zámku v Manětíně. V roce 1712 zde vznikl obrovský požár, při kterém byl zámek velmi poničen. Zásluhou manželů se celý zámek zrekonstruoval.“

Po požáru byl zámek oproti dosavadnímu stavu výrazně rozšířen. Byla vystavěna dlouhá podélná patrová budova půdorysu písmene L s přilehlým hospodářským dvorem, tvořící celou jižní stranu náměstí. Na západní straně je zámek spojen krytou chodbou s oratoří kostela svatého Jana Křtitele.

Od dnešního dne je manětínský zámek otevřený denně kromě pondělí, s výjimkou státních svátků 1. a 8. května.

autoři: lum , jik
Spustit audio