Praktická lékařka ze Stříbra ordinuje po telefonu z domova

Ordinace praktické lékařky ve Stříbře na Tachovsku přešla do nouzového režimu. Lékařka Lenka Markupová se nakazila koronavirem a protože nechtěla přidělat práci již tak vytíženým kolegům, ordinuje na dálku po telefonu.

Lékařka Lenka Markupová si nedokázala představit, že by ordinaci kvůli své nemoci úplně zavřela a odkázala všechny své pacienty na jiné lékaře. „Teď je doba taková, že vzít si volno ani nejde, protože nyní je ta nálož pacientů a telefonů opravdu vysoká a někdo v té ordinaci být musí,“ řekla obvodní lékařka Lenka Markupová.

Zdravotní potíže jako jsou infekce močových cest, alergické reakce, kožní potíže, záněty spojivek nebo potíže pohybového aparátu lze v tomto nouzovém stavu konzultovat a řešit po telefonu. „Hlavně člověk ty lidi zná, takže už ví, na co trpí. V případě, že to je něco složitějšího, jde pacient k zastupujícímu kolegovi,“ vysvětlila Lenka Markupová.

S koronavirem se lékařka potýká již druhý týden. Do kdy bude ordinovat z domova zatím netuší. Pacienty, kteří volají do ordinace, prosí o trpělivost. Ústředna na stříbrské poliklinice slouží všem ordinacím, a tedy všem volajícím.

Sestra v ordinaci předepisuje léky či neschopenky po poradě s lékařkou

Po dovolání do ordinace zjistí sestra, jaké má pacient zdravotní obtíže. Sestra zavolá paní doktorce, problém jí přetlumočí a na základě její odpovědi pacientovi pomůže. „Jak léky, vyšetření nebo žádanku. Zavolala bych vám zpět a buď byste přišel sem na krev, nějaké vyšetření nebo byste šel na covid test a teprve, když by se prokázala jeho negativita, tak bych si vás sem poslala osobně,“ doplnila sestra z ordinace lékařky Lenky Markupové.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio