Praktičtí lékaři v Sušici se spojili a vytvořili krizový plán péče o pacienta

25. březen 2020 07:20

Být stále k dispozici pacientům a k tomu se potýkat s nedostatkem ochranných pomůcek. I to teď patří k práci praktických lékařů. V Sušici proto sestavili krizový plán, jak zajistit primární péči o obyvatele města.

Krizový plán je soubor opatření, která by měla zajistit kontinuální primární péči o pacienty. „Obdrželi jsme výzvu od Sdružení praktických lékařů, že z důvodu nedostatku ochranných prostředků se zavřou ordinace a pacientům budeme k dispozici pouze po telefonu nebo prostřednictvím mailu. Někteří pacienti ale budou potřebovat fyzické ošetření. Proto bylo doporučeno v každém okrese zřídit 2 až 3 kontaktní ambulance, kam by tito pacienti, kteří potřebují ošetření, byli odesíláni,“ popsala praktická lékařka ze Sušice Kateřina Nová.

Dodávka ochranných prostředků se zlepšuje, některé ordinace se budou moci otevřít. Je ale třeba počítat i s tím, že jiné se zase zavřou třeba i proto, že lékaři budou v karanténě nebo sami onemocní.

„Pacienti nám nesmí pendlovat systémem. První co každého napadne je navštívit nemocnici nebo zavolat rychlou záchrannou službu, to je v tuto chvíli nejméně šťastné řešení,“ vysvětlila lékařka.

V Klatovech tedy byla zřízena kontaktní ambulance, kam budou pacienti odesíláni. Pro lidi ze Sušicka je to ale dost daleko – 30 až 50 kilometrů, takže byla kontaktní ambulance zřízena i přímo v Sušici. Bude se v ní střídat celkem pět lékařů. Každý má určený jeden ordinační den, kdy bude k dispozici svým pacientům, ale i pacientům svých kolegů. Pacient nejprve zavolá svému praktickému lékaři a ten vyhodnotí jeho zdravotní stav. Pokud to nepůjde vyřešit po telefonu, konzultačně, bude vyslán do kontaktní ambulance.

Dodávka ochranných pomůcek se zlepšuje

„Když jsme začínali zřizovat tento krizový plán, přišly nám tři roušky. Během tohoto týdne se dodávka ochranných prostředků zlepšila. Teď máme respirátory zhruba na týden a mám informaci, že přijdou tento a příští týden další ochranné prostředky. Dochází nám rukavice, čekáme, jestli dostaneme ochranné obleky.

Dezinfekce nám byla poskytnuta v minimálním množství. Nespoléháme jen na kraj, všichni děláme, co můžeme. Nikdo na to nebyl připraven. Spolupracujeme s městem i s dalšími organizacemi a máme přislíbenou pomoc. Vidím to optimisticky, myslím, že se to bude zlepšovat,“ dodala praktická lékařka Kateřina Nová.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio