Pravidelnou údržbu musíme věnovat i novým oknům

9. červenec 2020

Máte doma moderní plastová, dřevěná nebo hliníková okna? I ta potřebují každoroční údržbu. Jak se o ně správně postarat poradil Jiřímu Šobrovi Tomáš Voves, regionální obchodní ředitel firmy Vekra, českého výrobce oken a dveří v Plzni.

Okno můžeme rozdělit na několik segmentů – profily, sklo, kování a těsnění. U profilů je to jednoduché. Plastová nebo hliníková myjeme teplou vodou s přidáním saponátů. U leštění skel používáme také běžné přípravky. Okna však nikdy neotíráme na sucho, prach může rám i skla poškodit.

Nepoužíváme také chemická rozpouštědla a abrazivní přípravky. Do mytí oken se nepouštíme, pokud je venku méně než 5 °C, přípravky totiž ztrácí účinnost. Okna nikdy nemyjte v mrazu. Každý ví, co může na skle způsobit horká voda. Sklo je amorfní materiál a může prasknout. Dřevěná okna ošetřujeme 2x ročně balzámem na dřevo. A to při teplotách od 5 do 25 °C. Nemělo by na něj svítit sluníčko. Balzám ošetří lazuru, zacelí trhlinky a dodá lazuře potřebné látky, které oživí vzhled oken.

Zaměřit se musíme i na rám, tam jsou různé nečistoty a odtokové kanálky…

Stačí teplá voda se saponátem. Spousta nečistot se sem dostane při běžném větrání.

Jak ošetřit kování?

Kování bychom měli promazávat po celém obvodu. Vždy do otvoru s olejničkou nebo kapičkou stříknout trochu silikonového oleje. Čepy namazat vazelínou.

Jak ošetřit těsnění okna?

Těsnění je velmi důležitým faktorem mezi jednotlivými komponenty okna. Pokud těsnění netěsní po svém obvodu, mohou být rámy nebo křídla oken prohnuté. Nebo může být těsnění vytržené nebo špatně ošetřené. Poznáte to tak, že po každém mytí oken, by se po zmáčknutí mělo vrátit do původního tvaru svého objemu. Tuto výměnu by měl zvládnout i laik, pokud se bavíme o těsnění, které je ručně natahované, tzv. vkládané. Ale je potřeba mít správnou velikost, tuhost a tvar těsnění. Takže buď si ho nechat vyměnit od dodavatele oken, nebo u něj zakoupit odpovídající typ. Ošetření těsnění je jednoduché. Stačí potřít silikonovým olejem nebo glycerinem 2x ročně. Vyplatí se i stálá kontrola těsnění. Tak aby těsnilo správně.

Co dělat v případě, že výrobce oken již neexistuje? Jak v tomto případě těsnění sehnat?

Pokud firma zanikla, zákazníkovi vzniká velký problém. Je dobré vědět, kdo a kde okna vyrobil. Dnes jsou ale na trhu firmy, které se zabývají opravami a servisem oken všech typů a výrobců. Ty by měly na základě své profesionality rozpoznat, jaký druh těsnění půjde do oken vložit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.