Prázdné školy a žádné akce s účastí více než sto lidí, to jsou vládní opatření proti šíření koronaviru

11. březen 2020 06:20

Školy, a to od těch základních až po vysoké, zůstanou ode dneška prázdné. Mimořádné opatření platí až do odvolání. Kvůli šíření koronaviru o tom včera rozhodla Bezpečnostní rada státu. Opatření přišlo tak rychle, že učitelé většinou ani nestačili připravit dětem na dny volna domácí úkoly, aby zbytečně moc nezameškali.

Nařízení vlády studenti vesměs vítají. Někteří žáci devátých tříd ale podotýkají, že teď před přijímacími zkouškami na střední školy se jim volno úplně nehodí, bojí se, aby potom vše dohnaly a přijímačky zvládly.

Uzavřené školy mohou být komplikací i pro některé rodiče. Obzvláště když zatím nikdo neví, na jak dlouho zůstanou školy uzavřené. „Dáme informace do úřední desky ke škole na nástěnku a samozřejmě i na stránky školy. Tohle je naše jediná možnost, protože nebylo sděleno nic bližšího, ani do kdy toto nařízení potrvá,“ vysvětlila ředitelka Masarykovy základní školy v Klatovech Emílie Salvetrová.

Některé školy budou studentům a žákům posílat domácí úkoly na emaily nebo přes internetovou aplikaci škola on-line. Jde ale samozřejmě jen o ty, které moderní technologie používají. Tak jako tak budou muset všechna školská zařízení po opětovném otevření svých budov učivo pracně dohánět.

Podle nařízení Bezpečnostní rady státu zůstanou školy uzavřené do odvolání. Mateřských škol se zatím opatření netýká a případné uzavření je čistě na provozovateli.

O uzavření plzeňských školek se bude rozhodovat dnes

O tom, zda se uzavřou mateřské školy v Plzni, bude například dnes odpoledne jednat vedení města. „Na základě pokynu primátora města Plzně Martina Baxy (ODS) a radní pro oblast školství Lucie Kantorové (ANO) včera proběhlo jednání se starosty a místostarosty plzeňských městských obvodů, které mají na starosti mateřské školy. Zástupci obvodů zároveň mateřským školám doporučily, aby ode dneška, tedy ve středu 11. března, omezily provoz mateřských škol v maximálním rozsahu," řekla mluvčí radnice Eva Barborková. Předpokládá se, že rada města doporučí ředitelům školek úplné přerušení provozu na dobu neurčitou od čtvrtka 12. března.

Mateřské školy jsou ode dneška uzavřené třeba v Rokycanech, kde je ale podle webových stránek města důvodem nárůst respiračních onemocnění. Chřipkové prázdniny ve školkách ve Školní a Čechově ulici v Rokycanech a v Borku potrvají do konce příštího týdne, tedy do 20. března. Mateřské školy U Saské brány a Pohádka zůstanou uzavřené do odvolání.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio