Pražská židovská komunita žije pestrým životem

22. červenec 2007

Centrem židovského života v Praze je pražská židovská radnice. Známou osobností je vrchní pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon a v povědomí široké veřejnosti je židovský život spjat zejména se synagogami. Méně už je známo, jak bohaté jsou nejrůznější aktivity současné židovské komunity.

Začněme synagogou, místem židovských modliteb. Hned vedle radnice stojí známá Staronová synagoga a přímo součástí radnice je další synagoga zvaná Vysoká a spolu s ní i studovna. Třikrát týdně se v těchto prostorách scházejí s rabíny a dalšími učiteli zájemci o studium judaismu.

Významnou součást života komunity představuje spolkový život. Lidé všech věkových kategorií, životních zkušeností a osudů či zájmů nacházejí ve spolcích nejen příležitost k přátelským setkáním, ale často i pomoc a porozumění v různých životních situacích. Jednotlivé spolky si určitě zaslouží, abychom je v našem pořadu představili samostatně. Chceme-li si však učinit alespoň základní představu o povaze židovského života v Praze, nezbývá než některé ze spolků stručně zmínit hned.

Židovská radnice v Praze

"Terezínská iniciativa" uchovává památku obětí rasové perzekuce 2. světové války. Ke skupině přeživších holocaustu patří i společenství "Ukrývané děti", které sdružuje ty, kteří se zachránili před deportacemi zásluhou několika desítek statečných lidí, svých zachránců. "Svaz židovských vojáků a odbojářů" má zase ve svých řadách bývalé židovské vojáky, kteří bojovali na všech frontách druhé světové války. Židovští bojovníci byli například významně zastoupeni ve slavné bitvě u Sokolova.

Židovské ženy sionistického zaměření mají svou organizaci nesoucí anglickou zkratku WIZO. Tato organizace si v Praze navíc utvořila "pobočku" AVIV pro mladé ženy, které jsou povětšinou aktivní i v "České unii židovské mládeže". Její členové pořádají pravidelná setkání a semináře. Lidé se sportovním zaměřením se soustřeďují ve sportovním klubu Hakoach, který pořádá řadu soutěžních sportovních akcí pro děti a mládež. Milovníci šachu jsou zase členy šachového klubu Steinitz-Makabi.

Se židovskou kulturou jsou úzce spjaty hudební a pěvecké soubory Klezmerim a Mišpacha, dětský pěvecký sbor Lvíčata i taneční skupina Besamim. Dětské divadlo Feigele pracuje s dětmi od 5 do 12 let a spolu s ostatními soubory bývá ozdobou kulturních akcí Židovské obce v Praze.

Purim Spiel v podání divadla Feigele

Kromě spolků hrají v životě zdejší židovské komunity důležitou úlohu vzdělávací a kulturní instituce. Od roku 1996 působí Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea, v posledním roce se výrazně zaktivizovala kulturní činnost i přímo na Pražské židovské obci. V přízemí radnice v Maiselově ulici jsou k dispozici klubové prostory, jež nabízejí příležitost k setkávání, posezení a popovídání s přáteli. Současně se ve velkém sále pravidelně pořádají diskusní setkání s významnými osobnostmi politického, veřejného a kulturního života. Mezi hosty již byli například bývalý prezident Václav Havel, spisovatelé Ivan Klíma a Ludvík Vaculík, filosof Erazim Kohák, moderátor Jan Kraus, herečka Eva Holubová.

I z tohoto stručného přehledu je zřejmé, že pražská židovská komunita žije pestrým životem. Dal by se definovat i takto: Zachováváme tradice a zpíváme, sportujeme a tancujeme, nezapomínáme na minulost a těšíme se na budoucnost.

Vystoupení skupiny Mišpacha
autor: Leo Pavlát
Spustit audio