Před 60 lety zničil spojenecký nálet velkou část Chebu

7. duben 2005

Město Cheb si tento týden připomíná letecké bombardování, které předcházelo dobytí města. V neděli 8. dubna 1945 zničil spojenecký nálet nádraží a další části města.. Bombardování z 8. dubna nebylo prvním, které Cheb zažil. První těžší nálet město zasáhl už 23. října 1944. Intenzivní bombardování pak začalo v březnu 1945. Nejprve 14. března byly bombardovány letecké dílny v Chebu, 25. března pak kobercový nálet zasáhl nádraží, poštu, hotely a ulice města. Zemřelo tehdy na 800 lidí. Nálet z 8. dubna byl podobně intenzivní.

"Lidé utíkali z horní části města dolů. Nad městem se vznášely obrovská mračna kouře," popsala tehdejší události Josefina Vlková, které v roce 1945 bylo 14 let. "Byla jsem tehdy na dvorku domu, kde jsme bydleli. Pak se z dálky ozvalo temné hučení a objevila se letadla. Bylo jich strašně moc a letěla nezvykle nízko. Pak začaly padat na horní část města bomby. Viděli jsme, jak lidé prchají z města pryč. My jsme pak rychle utekli do sklepa," vzpomíná na dopolední útok spojeneckých letadel Vlková.

Na Cheb zaútočilo 111 bombardérů B-17 Flying Fortress z 3. letecké divize 8. letecké armády USA. Na Cheb shodily 328 tun výbušnin. Podle chebského historika Jaroslava Slávika nálet a následný požár zničily na nádraží 1500 vagonů, nádražní budovy, okolní bloky domů, Akciový pivovar a budovy nad Červeným mostem.

Logo

Ačkoli byla tehdy fronta ještě asi sto kilometrů daleko, spojenecká letadla už kontrolovala hlavní přístupové silnice v okolí Chebu. "Po náletu jsme odjeli do Františkových Lázní, cestou bylo vidět rozstřílená auta a nalétávaly na nás stíhačky," vzpomíná Josefina Vlková.

Město bylo dobyto až 26. dubna 1945. Jak uvedl Jiří Rak ze Společnosti Balthasara Neumanna, která sdružuje německé obyvatele z celého regionu, tehdejší obyvatelé to samozřejmě chápali jako porážku. Ale také jako vysvobození z válečné nouze a útrap. Těch, kteří v Chebu žijí a ještě si na události konce války pamatují, je dnes už jen několik.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio