Před válkou byly Čechy zasypané květinovými farmami. Trend se teď pomalu vrací i na Karlovarsko

21. říjen 2021

Začínali obyčejným nápadem, šli za svým snem, hledali cesty a překonávali překážky. Přinášímě příběhy těch, kteří se na západě Čech rozhodli podnikat a ve svém odhodlání nepolevili. 

Jednou z takových lidí je i Nikola Al Haboubi Florianová, která se rozhodla, že svůj pracovní i osobní život provoní květinami, stala se majitelkou prvního a zároveň dosud jediného ekologického květinářství v Karlovarském kraji.

„Ekologické květinářství se vyznačuje tím, že pracuji zásadně s českými květinami, které vyrostou u nás v Karlovarském kraji. Ekologie spočívá v tom, že je pěstuji sama, případně pro ně jezdím sem k lokálním dodavatelům,“ přiblížila svůj obor podnikání Nikola.

Součástí ekologie jejího květinářství je také to, že kytice váže pouze na přání. „Z toho důvodu nemám ani kamenný ateliér, kde by si zákazníci mohli přijít kytici koupit. Nechci vytvářet žádné přebytečné květiny, které by se musely vyhazovat,“ vysvětlila.

Dají se v západočeských končinách vypěstovat a najít dostatečně pestré květiny?

„Dá se tady vypěstovat spousta věcí. Tradice květinových farem byla v republice velká. Skončila až během druhé světové války. Před tou první světovou válkou byly Čechy zasypány květinovými farmami. Teď se tato tradice zkouší vrátit zpátky,“ řekla Al Haboubi Florianová.

Čtěte také

Nejtypičtější a nejkrásnější květinou západních Čech je podle ní jiřina. „Jsou překrásné, mají neskutečně barev, tvarů a je pro mě kytka všech kytek,“ dodala.

Květiny s příběhem

„Mám květinovou zahradu, kde pěstuji sama. Proto říkám, že pěstuji květiny s příběhem. Většinu z nich znám už od semínka, kdy je zasadím, a až do doby než vykvetou, jsou se mnou,“ prozradila v rozhovoru s Terezou Švecovou.

V zimě pokračuje floristka v souznění s přírodou: „I já se snažím zpomalit a odpočívat. Je to takové tempo přírody, které se mi líbí, a můžu ho respektovat. Pak je období adventu, kdy dělám věnce a tak dále. Během zimy se dají dělat i kytice ze suchých květin. Snažím se odpočívat, ale zároveň kousek práce tam je.“

Cesta k vlastnímu podnikání

Nikola pracovala deset let v neziskovém sektoru. Zapojila se do několika projektů. Za charitativní prací dokonce odjela i do Afriky. Pak přišel zlom a začala hledat úlevu v přírodě. Svět květin ji zcela pohltil a začala přemýšlet o tom, že by v oboru měla začít i podnikat.

„Poprvé mě to napadlo, když jsem se přihlásila do soutěže podnikatelských rozjezdů. Napsala jsem nějaký podnikatelský záměr a ta porota ho ohodnotila velmi dobře. Vyhrála jsem za Karlovarský kraj a to byl pro mě impuls, že to co chci dělat, by mohlo mít smysl a úspěch,“ vzpomíná.

Jak přiznává, zpočátku se rozjet vlastní podnikání bála. Dnes toho ale rozhodně nelituje: „Bála jsem se neskutečně, ale myslím, že to tak mělo být. Věci, které se děly mi byly tak servírovány, že mě to směřovalo k tomu, že moje rozhodnutí je správné.“

Zároveň nikdy nepochybovala o tom, zda přijít s tímto konceptem na západ Čech, bylo správné rozhodnutí. „Věřím v to, že je to to správné místo. Karlovarský kraj je specifický tím, jak je obklopený přírodou. Kamkoliv půjdete, najdete spoustu materiálu a květin, které se dají použít,“ doplnila Nikola Al Haboubi Florianová.

Jejím velkým snem je vybudovat v Karlovarském kraji květinovou farmu. „Sen už nabírá určité obrysy, takže si myslím, že i ten se stane skutečností,“ uzavřela.

Jaké jsou podle ní největší výhody a nevýhody vlastního podnikání? A tušila, co všechno to bude obnášet? Nejen to si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Související