Před vlky a dalšími šelmami může chovatelům pomoci dotace

6. listopad 2017

Síťový elektrický ohradník, zdvojení pevné ohrady nebo vycvičený pastevecký pes. I na to můžou nově chovatelé hospodářských zvířat získat státní dotaci. Nová opatření by pak měla zlepšit ochranu stáda před velkými šelmami, jako je třeba vlk nebo rys.

V dotacích na ochranu stád před velkými šelmami je dispozici 40 milionů korun. Jednotlivé projekty musí být v minimální výši 100 tisíc korun bez DPH.

„Moje pastviny jsou obehnané jednoduchým elektrickým ohradníkem. Myslím, že kdyby se objevil vlk, ovce by to neochránilo. Buď by ho podlezl, nebo přeskočil. Po přečtení podmínek dotace mi přijde, že jsou určené jen pro velké chovatele. Kvůli minimální částce 100 tisíc korun to třeba konkrétně pro mě nemá žádný smysl,“ řekl chovatel Karel Papež.


Nová dotační výzva z Operačního programu Životní prostředí, která pomůže chovatelům hospodářských zvířat chránit stáda před velkými šelmami, jako jsou vlk, rys a medvěd, a chovy drůbeže před jestřáby. Žádosti lze podávat od listopadu do začátku prosince. Získat mohou až 80 procent nákladů. Více informací najdete na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR.

Kromě elektrického ohradníku je možné dostat dotaci i na pasteveckého psa. Podle Karla Papeže by ale pes při konfrontaci se smečkou vlků neměl šanci. Ačkoliv jeho stádo napadl rys, o dotaci žádat nebude. Nezbývá mu prý než doufat, že se vlci a další šelmy budou pohybovat v divočejší přírodě, stranou od jeho stáda.

Dotace bohužel nepomůže se vším

Manželé Kořánovi, kteří chovají téměř 200 ovcí na Špičáku, považují dotaci za dobrou věc, přesto má podle nich své ale.

„Vzhledem k tomu, že se budou vlci na Šumavě rozmnožovat, nedokážu si představit, že když se zvětší oplocení řádově třeba na 1,80 metru, že by se tam ti vlci nedostali. Vlk je šelma a ovce a jehňata jsou pro ně svojí velikostí ideální kořist. My máme problém, že naše stádo ovcí je zapojeno v kontrole užitkovosti. Kdyby ovce napadl vlk, nikdo by nám asi nezaplatil plemennou hodnotu ovcí, ale zřejmě jen maso. Ta plemenářská práce ale trvala deset let. Pokud by se sem vlci dostali, museli bychom asi s chovem ovcí skončit,“ vysvětlil Jan Kořán.

autoři: en , jik
Spustit audio