Předlohou pro expozici svatby v Muzeu Chodska v Domažlicích byli skuteční lidé

3. prosinec 2020
Poklady minulosti

Nejvíce obdivovanou částí muzea je instalace s názvem Chodská svatba, která znázorňuje reálné postavy kraje. Jedná se o soubor předmětů a figurín, které dohromady tvoří jeden celek.

Expozice Chodská svatba v Muzeu Chodska v Domažlicích

Muzeum Chodska v Domažlicích sídlící v budově Chodského hradu nabízí návštěvníkům bezesporu mnoho zajímavých exponátů. Figurální kompozice s názvem Chodská svatba znázorňuje požehnání rodičů nevěstě při příchodu ženicha do domu nevěsty.

Svatby v minulosti nebyly jen tak

Svatební obřad se mohl konat až po trojím čtení ohlášek v kostele tzv. voznamek. Od dívky se očekávalo věno a panenství, od obou partnerů pak věrnost. Svatby v minulosti často neprobíhaly z lásky, ale byly zde zájmy jak ekonomické, tak stavovské. Žehnání rodičů nevěstě bylo v muzeu nainstalováno v roce 1935 a dodnes sklízí velký ohlas.

„S trochou nadsázky říkám, že to je naše Madame Tussauds muzeum. Hlavně proto, že sochař Václav Amort, který je autorem těch figurín, je dělal podle skutečných postav, které on považoval za pravé chodské typy,“ popsal ředitel muzea Josef Nejdl. Každá postava je identifikována a potomci postav velice rádi své předky v muzeu navštěvují. Jednotlivé figuríny mají svůj příběh a expozici to dává unikátní náboj.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio