Předsednictvo Výboru regionů EU bude jednat v Plzni

8. leden 2009
Tento pořad

Často slýcháme o čerpání evropských peněz na různé projekty. Současné plánovací období je až do roku 2013. Co bude po něm, to bude řešit 15. a 16. ledna na svém plzeňském jednání v Měšťanské Besedě předsednictvo Výboru regionů Evropské Unie. Co se bude konkrétně projednávat, zjišťovala Martina Klímová u zástupce v předsednictvu a pracovníka plzeňského magistrátu Petra Osvalda.

Problematika měst v dalším plánovacím období EU od roku 2014 bude jedním z hlavních témat jednání předsednictva Výboru regionů EU. Šedesátičlenné předsednictvo složené ze zástupců měst, obcí a krajů celé Evropy bude jednat o tom, jak by se měly v dalším období rozdělovat evropské miliardy pro města a regiony.

Snahou je dojít ke společnému stanovisku, co požadovat po Evropské komisi z hlediska dalšího rozdělování dotací. Zástupci českých měst a obcí mají například připravený okruh témat s požadavky z oblasti městské a příměstské dopravy, životního prostředí a revitalizace měst na další programové období.

Evropská unie

I když rok 2014 je ještě daleko, právě nyní je podle Osvalda vhodná doba k diskusi o tom, jaké budou v té době potřeby a problémy měst a krajů. Jak poznamenal, je to dlouhodobé vyjednávání o skutečných potřebách. To je daleko podstatnější než diskutovat dnes o tom, jakým způsobem budou peníze rozdělovány.

autor: mkl
Spustit audio