Předškoláci v Plzni dnes testovali své znalosti z dopravní výchovy

21. květen 2019 15:30

V mateřských školách v centrální části Plzně i letos pokračuje dopravní výuka. Když se děti naučí teorii, ověřují své znalosti na dopravním hřišti. Pomáhali jim pracovníci Autoklubu, BESIP a taky policisté.

Na 60 předškoláků si vyzkoušelo, jak projíždět křižovatky, kde dát komu přednost i co znamenají barvy na semaforu. „Největší složitostí je pro ně kruhový objezd, protože častokrát tam jezdí v protisměru, ale proto jsme tady, abychom je navedli správným směrem a oni už si to potom budou pamatovat. Dobře zvládají jízdu na semaforu, kontrolují, zda vyjíždí správně. Barvičky nedělají dětem problém,“ popsala krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Než děti na dopravní hřiště vyrazily, musely se samozřejmě něco o dopravě naučit. „Jednak jsme měli přednášku od paní policistky z městské policie, kde si děti formou teorie i praxe mohly vyzkoušet věci z dopravní výchovy. Měly tam značky a poté se učily, co se může stát v případě nepřipoutání se. Jinak jsme teď měli intenzivní týden dopravní výchovy. Hrou jsme se učili, na jaké strany se dívat při přecházení a zásady dopravních předpisů,“ uvedla Gabriela Benešová, učitelka z 32. mateřské školy, která se dopravní výchovy účastnila.

I děti můžou mít řidičák

Během dopravní výchovy děti na hřišti na osmi stanovištích plnily různé úkoly. Některé z nich přiblížila koordinátorka BESIP pro Plzeňský kraj Václava Ircingová: „Na jednom ze stanovišť plní například úkol přecházení po přechodu pro chodce, na kterou stranu se mají nejprve rozhlédnout nebo skládání puzzle s dopravní tématikou. Na každém stanovišti obdrží razítko a na základě toho dostanou malý dárek a dětský řidičák.“

Podle Václava Ircinga z BESIP pro Plzeňský kraj se musí s dopravní výchovou začínat už v mateřských školách. „Když se například dospělí v autě nepřipoutá, může na něj dítě aktivně působit, a určitě ho maminka nebo tatínek poslechne, bude mu vzorem, a připoutá se,“ dodal Ircing.

Své zkušenosti a znalosti si na dopravním hřišti v průběhu května a června ověří zhruba 450 dětí.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio