Předzahrádky lidem v Plzni nabízí stále víc podniků

26. březen 2018

Centrum Plzně bude letos zase o něco živější. Přibývá venkovních posezení před restauracemi a kavárnami, a to nejen na centrálním náměstí Republiky, ale i v jeho okolí. Povolení si nově můžou kavárníci a hospodští vyřídit elektronicky.

V Plzni přibývá předzahrádek před kavárnami a restauracemi. Město vychází podnikatelům vstříc, žádosti o předzahrádky můžou teď nově vyřizovat přes internet. A když k tomu zdarma zpřístupní kolemjdoucím turistům WC, mají i menší poplatky za užívání veřejného prostranství. Počasí zatím předzahrádkám moc nepřeje a Plzeňané, hlavně ti z řad kuřáků, oteplení už nedočkavě vyhlížejí. 

V centru Plzně je aktuálně 45 předzahrádek. Loni touhle dobou jich bylo o deset míň. O povolení na provoz předzahrádky má zažádáno například Luboš Kastner ze společnosti Hospodska, která má v centru hned několik restaurací. Jednu úplně novou otevřela v únoru přímo na náměstí Republiky.  

„My taky chceme předzahrádku, protože jednak to do centra patří, zkulturňuje to celé centrum a i to estetično, které k té restauraci patří. Lidi sedí rádi venku, a když svítí venku sluníčko, málokdo chce být zavřený vevnitř," řekl Luboš Kastner s tím, že své povolení ještě elektronicky nevyřizoval. Nový systém se mu ale zamlouvá.

„Ta elektronická cesta je velice příjemná. Mám ji prostudovanou, určitě ji využijeme. Musím pochválit zástupce města za to, že nám vyšli vstříc, opravdu to je pro nás přívětivé," pochvaloval si Luboš Kastner.

Vedení Plzně věří, že předzahrádek bude ještě víc

Křesílka a stolky má už teď venku jen pár kroků vzdálená kavárna. I v těchto dnech se už najdou lidé, kteří zvolí právě venkovní posezení. Často jde právě o kuřáky.

„Terasa v létě dělá největší tržby, je to největší lákadlo pro zákazníky. Oni to vidí už když jdou okolo, takže mají tušení, že restaurace je otevřená," uvedl barman Lukáš Havlena.

Vedení centrálního plzeňského obvodu doufá, že předzahrádek bude ještě přibývat. Prostoru, který je k tomu možné využít, je ve městě dost a nemusí jít vždy jen o plochy přímo přilehlé ke konkrétní restauraci či kavárně.

„Ono by bylo hezké a je to i ve světě všude, že mají tu předzahrádku předsunutou přes ulici na náměstí, takže s tím kafem chodí přes tu ulici. Vím, že je to trošíčku nebezpečné vůči dopravě, ale na druhou stranu i tohle by bylo velice zajímavé rozšíření pro město," popsal svou vizi starosta centrálního městského obvodu Radislav Neubauer z ČSSD. 

V době od března do května roku 2017 mělo v Plzni předzahrádku 35 provozoven, od června do prosince se jejich počet rozrostl na 42. V letošním roce už město registruje 45 provozoven s předzahrádkou. Cena za metr čtvereční předzahrádky je v současnosti pět korun za den. Restaurace zapojené do projektu Vlídné WC platí jen dvě koruny.

autoři: kos , sch
Spustit audio