Přehledně: Co všechno platí od pondělí 23. listopadu 2020

22. listopad 2020 13:20

Česko vstupuje od pondělí do 4. stupně protiepidemického systému PES. Zmírňují se tak některá opatření. Jiná naopak nadále platí.

Obchody a trhy

Prodlužuje se otevírací doba obchodů z dosavadních 20:00 až na 23:00. Až do jedenácti večer mohou mít otevřeno také výdejní okénka. Týká se to ale jen obchodů, které jsou už nyní otevřené. Ostatní provozovny se budou otevírat až při 3. stupni. Zákaz provozu obchodů v neděli a omezení jeden zákazník na 15 metrů čtverečních zůstává v platnosti.

Stejná opatření jako obchodech platí od pondělka pro farmářské trhy. Povolen je rovněž prodej vánočních stromků nebo kaprů.

Zákaz vycházení platí nově až od 23 hodin.

Navýšení počtu osob

Na společných akcích může být šest lidí pohromadě, namísto původních dvou. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se může účastnit až 20 osob.

Otevřou se také knihovny. Knihy se ale budou půjčovat a vracet jen přes výdejní okénka. Od pondělí se mohou konat i teoretické a praktické závěrečné tkoučky v autoškolách.

Stále platí povinnost nosit roušku ve všech vnitřních prostorách, zavřená zůstavájí divadla, kina, muzea a galerie, bazény a vnitřní sportoviště. Stále platí zákaz návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních a věznicích. Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech je nadále zakázána.

Škola

Po 1. a 2. třídách základních škol, se vrací k prezenční výuce ve středu 25. listopadu závěrečné ročníky středních škol. Obnoví se také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Ve stejném termínu se začnou učit skupiny do 20 studentů posledních ročníků VŠ. Opět bude možná také prezenční výuka na základních uměleckých školách a jazykových školách ve formě jeden učitel-jeden žák. Od pondělí 30. listopadu půjdou do škol zbylé děti z 1. stupně a žáci 9. ročníků. Další třídy 2. stupně se budou ve škole střídat po týdnu.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio