Přes 70 milionů prodaných alb a několik cen Grammy. To je Enya

V populární hudbě lze nalézt desítky umělců, kteří díky své profesi získali označení vyjadřující úctu posluchačů i kritiky, jako například král, královna, princezna, otec, kmotr nebo bohyně a další. Komu například patří přezdívka „královna nového věku“?

Královna nového věku, Neviditelná hvězda nebo Stříbrná lady. Všechny tyto čestné přezdívky má Irka se jménem Enya. Narodila se v gaelské oblasti a gaelština, tedy irská keltština, byla jejím prvním jazykem. Enya je gaelské jméno, které provází zajímavá pověst.

V irské mytologii existovala bohyně Enya. Neměla se provdat, protože jí osudem bylo dáno, že její manžel zabije jejího otce. Ten, aby tomu zabránil, ji raději poslal na vzdálený ostrov. Ale ona se tam zamilovala a provdala. A událo se to, co bylo předpovězeno. Její manžel sice neusiloval Enyina otce zabít, ale stalo se tak v bitvě.

Na veřejnosti se Enya moc neukazuje, proto se jí říká Neviditelná hvězda, ale její hudba obletěla svět. V říjnu roku 1988 vydala album s názvem Watermark, a ačkoliv původně nebyly plánovány žádné singly, byla to píseň Orinoco Flow, kterou se Enya zapsala do povědomí posluchačů. Singl se zcela neočekávaně vyšvihl na přední příčky hitparád, nezřídka se objevil i v jejich čele. Z Enyi se stal fenomén a postupně získala čestnou přezdívku Královna nového věku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.