Přes internet nebo venku před kostelem. I takové budou velikonoční bohoslužby

Největší křesťanské svátky budou již podruhé ovlivněny pandemií koronaviru. Některé farnosti na západě Čech letos hledaly způsoby, jak co možná nejvíce, ale zároveň bezpečně lidem velikonoční obřady zpřístupnit.

Křesťanské svátky již podruhé ovlivní opatření, která mají omezit šíření nákazy koronaviru. Lidé mohou zaplnit jen desetinu kapacity kostelů, musí být dodrženy rozestupy a další zpřísněná hygienická pravidla.

Ti, kteří se do povolené kapacity nevejdou, se i letos o Velikonocích mohou připojit k online mším, vysílaným třeba ze Sušice a nebo k těm, které bude v Plzni sloužit plzeňský biskup Tomáš Holub.

Lidé se při sledování online bohoslužby mohou přímo doma zapojit do tradičních obřadů. „Na zelený čtvrtek jsme si připravily pro rodiny, které nás budou sledovat, takový domácí obřad. Tradičně omývá kněz nohy věřícím. Tuto tradici by bylo hezké přenést do domovů, kde by hlava rodiny omývala nohy své manželky a dětí,“ vysvětlil mluvčí plzeňské diecéze Pavel Říha.

Velikonoční církevní obřady se budou konat také venku

Ven z kostela vyjdou o Velikonocích třeba plzeňští salesiáni. „Musíme ohraničit ten prostor, rozmístíme židle a lavičky a v pátek a sobotu se zde sejdeme od 18 hodin,“ uvedl moderátor farnosti farář Evžen Rakovský. Ze zákona o shromažďování vyplývá, že se venku na shromáždění může sejít maximálně sto osob za předpokladu dodržení určitých vzdáleností od sebe. Své plány farnost oznámila na místním úřadě a městské policii. Farnost umožňuje přihlášení se na velikonoční mše přes své webové stránky. Zbývá pár posledních míst.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio