Přes Plzeň v této době migrují netopýři. Zatoulat se mohou i k vám domů

20. srpen 2020 11:35

Právě v tomto období se stěhují přes město netopýři. Cestují z letních kolonií na zimní a po cestě se zastaví na něco dobrého na zub. Láká je hmyz, který se shromažďuje u lamp nebo doma u rozsvícených obrazovek. Často se tak netopýři stanou nazvanými hosty našich domů a bytů.

Jedním z měst, které má s netopýřími invazemi velké zkušenosti, je také Plzeň. Odchyt netopýrů také opakovaně a každoročně řeší Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů. „Letos už odchytávám netopýry po sedmadvacáté, přesně tak dlouho funguje Záchranná stanice živočichů v Plzni. Přes to, že na to opakovaně upozorňujeme, tak lidé prevenci zanedbávají,“ posteskl si záchranář s tím, že bohužel vyjíždí po mnoho let do stejných domů.

Nejlepší je prevence

„V tomto období, kdy jsou teplé vlahé večery, migruje přes Plzeň hodně netopýrů hvízdavých, kteří mohou zavítat k lidem domů. Když se vrátíte domů po dovolené a měli jste otevřené okno, můžete mít v bytě až stovky netopýrů,“ řekl Makoň.

Podle něj úplně stačí umístit do oken sítě proti hmyzu a pak můžete větrat bez omezení. „Je to záležitost pár týdnů, kdy netopýři městem prolétávají,“ informoval. Nejlepší je tedy vlétnutí netopýra do domu předejít.

Když už netopýr vlétne do bytu, stačí ho nenásilně vytlačit ven z okna. Když se ale jedná o větší invazi, zvířata jsou například za obrazy nebo v závěsech, je potřeba netopýry šetrně vysbírat.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio