Prevence je základ, připomínají onkologové

10. červen 2022 22:31, aktualizováno

Pomocí imunoterapie se dá léčit stále větší množství druhů nádorů. Na moderní léčebné postupy a také prevenci upozorňuje kampaň nazvaná Dotek, který pomáhá, ta tento týden začala v Plzni.

V Plzni lékaři ročně diagnostikují skoro 1,5 krát víc nových nádorů, než je celorepublikový průměr. Naději na uzdravení nebo prodloužení života dávají pacientům moderní léčebné postupy jako imunoterapie nebo cílená terapie. Na možnosti moderní léčby upozorňuje kampaň nazvaná Dotek, který pomáhá. Ta začala v obchodním centru Olympia v Plzni a bude tam zhruba týden. Symbolem je interaktivní model obří rakovinné buňky.

Počet případů nádorových onemocnění v Česku stále přibývá. „Není to sice nijak strmý nárůst, ale chceme upozornit, že prevence skutečně má význam,“ uvedla docentka Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN v Motole. „V České republice máme dostupné screeningové programy ve vyhledávání nádorů tlustého střeva a konečníku, prsů, čípku děložního a plic. Je jednoznačně velkou ochranou se těchto programů účastnit, protože včasný záchyt onemocnění zvyšuje šanci na úspěšné vyléčení,“ připomněla.

Imunoterapie dává pacientům výrazně vyšší šanci

„Imunoterapie je vhodná pro takzvané horké nádory, jsou to nádory, ve kterých se dějí velké imunitní změny, jsou zánětlivého charakteru a právě na ně imunoterapie dobře cílí,“ informovala lékařka. Léčbu podle přednosty Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň profesora Jindřicha Fínka potřebují léčbu čím dál mladší pacienti. „U mladých lidí přibývá například maligních melanomů,“ řekl. Hlavním přínosem imunoterapie je podle něj vyšší kvalita života pacientů. „Při imunoterapii pacient dostává látky, které dokážou v těle nastartovat procesy směřující k zastavení nebo omezení růstu nádorů,“ vysvětlil.

V horizontu tří až pěti let podle něj bude nosnou onkologickou léčbou právě imunoterapie nebo cílená terapie zvolená pro daného pacienta na základě co nejpřesnější znalosti typu nádoru. Onkologové se shodují, že tento typ léčby je v Česku dobře dostupný i díky síti komplexních onkologických center. Hlavní přínos těchto center je v tom, že o léčbě nemocného nerozhoduje jednotlivec, ale multidisciplinární tým, v němž je kromě onkologa zastoupen také chirurg, patolog, radiodiagnostik a další odbornosti s ohledem na konkrétní diagnózu.

V roce 2018 bylo v Plzni ročně nově diagnostikováno asi 1200 zhoubných nádorů na 100 000 obyvatel u mužů a 1100 na 100 000 obyvatel u žen. Je to více než celorepublikový průměr, kdy se incidence pohybuje nad hranicí 800 na 100 000 obyvatel. V Plzni jde u žen nejčastěji o nádory prsu, u mužů pak o nádory plic a prostaty. Velkou roli hraje věková struktura obyvatelstva. Ve městech je populace obecně starší, to znamená, že je zde i vyšší výskyt nádorových onemocnění.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio