Preventivní oční vyšetření u lidí od 45 do 61 let jsou nově v seznamu zdravotních výkonů

8. leden 2021

Cílem preventivních očních prohlídek je včasné zachycení závažných progresivních očních chorob, které mohou vést k úplné ztrátě zraku. Podle statistik je jimi nejvíce ohrožena právě věková skupina od 45 do 61 let.

Novela příslušné vyhlášky o preventivních zdravotních prohlídkách vešla v platnost začátkem letošního roku. Jednou z nově zavedených úprav je doporučení praktického lékaře k preventivnímu vyšetření u očního specialisty pro lidi ve výše uvedeném věku každé 4 roky.

„My jsme pacientům doporučovali pravidelné prohlídky u očního lékaře už po 40. roce věku. A toho bych se držela, pokud v rodině máte dědičné oční onemocnění nebo se v ní vážnější choroba očí vyskytla,“ zdůrazňuje MUDr. Ivana Sováková, vedoucí lékařka Glaukomové ambulance Oční kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Příznaky zeleného zákalu přicházejí až těsně před ztrátou zraku

Podle ní je velkým problémem skutečnost, že některá oční onemocnění jsou dlouhou dobu bezpříznaková: “Např. u většiny glaukomů s otevřeným komorovým úhlem, kterých je 80 %, je pacient bez příznaků. Tato choroba bývá označována jako tichý zloděj zraku, potíže se objevují až těsně před oslepnutím.“

K očnímu specialistovi byste měli bez ohledu na věk zamířit v případě, že trpíte cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo jiným celkovým onemocněním, které by mohlo způsobit oční komplikace. Pokud jste starší 61 let, řiďte se pokyny svého ošetřujícího očního lékaře. Ten vyhodnotí stav vašich očí a na pravidelné prohlídky vás bude zvát jednou ročně nebo i častěji.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio