Preventivní plavba záchranářů na Hracholuskách se proměnila v záchranu dětí

25. červenec 2022 22:11, aktualizováno

Co se výjezdů týče, zatím průměrnou sezonu prožívají vodní záchranáři na nádrži Hracholusky u Plzně. Skupina dobrovolníků z řad lékařů nebo studentů během léta pomáhá lidem, kteří se ve vodě, v kempech nebo v okolí dostanou do nesnází.

Kromě ostrých výjezdů pravidelně vyráží skupina vodních záchranářů na motorovém člunu na hracholuskou hladinu a kontroluje, jestli se plavci, hosté kempů nebo chalupáři chovají bezpečně. I taková preventivní prohlídka se může proměnit v záchranu lidí v nouzi.

Plavat přes celou šíři přehrady není zakázáno, ale může jít o velmi nebezpečnou činnost i pro zdatného plavce, pokud se vydá bez doprovodu loďky nebo šlapadla. Na Radosti je v dnešních horkých dnech hodně návštěvníků a některé děti na paddleboardech nemají vesty. Proto minimálně jednou za den vyjíždějí vodní záchranáři na preventivní prohlídky.

Vítr může paddleboardy odfouknout daleko

„Rodiče nás požádali o pomoc. Vítr jim odfoukl děti na paddleboardu a bohužel nedokážou vrátit zpět,“ vysvětlila situaci za vodní záchranáře Lucie Běhounková, zdravotník číslo 1. Děti zachovaly klid, nepanikařily, ale neměly u sebe žádnou záchranou pomůcku jako je například plavecký pás nebo vesta. Záchranáři je přivezli na břeh k rodičům.

Až do konce prázdnin budou vodní záchranáři na přehradě nonstop. V případě nouze je tedy možné zavolat na číslo 112 a IZS vyšle vodní záchranáře do akce.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio