Přezimovací obůrky na Šumavě se plní zimními obyvateli

5. leden 2018

Jeleni, laně i kolouši se už zabydlují například v oboře Beranky u Srní. Lesáci je sem lákají na potravu a celou zimu je přikrmují. V přezimovacích obůrkách můžou návštěvníci zvěř sledovat v rámci pravidelných komentovaných pozorování.

„Hlavní složkou přikrmování zvěře je senáž, kterou si děláme na vlastních pozemcích, dále seno, které vykupujeme od soukromníků, mrkev, krmná řepa a kaštany. Potom přikrmujeme mačkaným ovsem a ovesnými slupkami, aby zvěř měla přísun vlákniny,“ popsal těžební technik David Bauch.

Na Šumavě jsou celkem čtyři přezimovací obůrky. Do nich se v zimě stahuje přibližně 400 kusů zvěře. Tři obory jsou v údolí řeky Křemelné a jedna se nachází u osady Rokyta. „Hodně kusů se opakuje. Zajímavé například je, že podle programu telemetrie, je jeden jelen jménem Vincek, který po říji přebýval v Podroklaní. Jakmile ale zjistil, že se blíží první sníh, přešel během několika dní všechna čtyři přezimovací území a skončil ve čtyřce, což je obůrka, kde pobýval v zimě od koloucha pravidelně každý rok,“ doplnil David Bauch.

V přezimovacích obůrkách můžou návštěvníci zvěř sledovat v rámci pravidelných komentovaných pozorování

Přezimovací obůrky se zřizují nejen z toho důvodu, že by si zvěř neuměla v přírodě najít potravu, ale také proto, aby tam nenapáchala zbytečně velké škody. V době nedostatku potravy totiž okusuje a loupe lesní porosty a mladé kultury. Lesáci proto doplňují krmivo do krmelců a na krmné stoly. Podle Davida Baucha není pro zvěř až tak zásadní potrava, ale hlavně klid, který potřebují.

Pozorování zvěře v obůrkách ve speciálních srubech začne 16. ledna.

autoři: en , jik
Spustit audio