Při bolestech svalů a šlach z přetížení neuspěchejte nasazení tišících léků

22. červenec 2021

Prostředky proti bolesti svalů a šlach neřeší vzniklý problém, ale pouze tlumí příznaky. Podle fyzioterapeuta Matěje Lišky na to většina lidí zapomíná.

„Dál potom pokračují v činnosti, která jim bolest způsobila. To je velký problém, protože svaly a šlachy stále zatěžují. Neuvědomují si, že jejich tělo ovlivnily léky a jen díky nim bolest necítí. Řeknou si, přestalo to bolet, můžu tedy zase nosit věci, pracovat na zahrádce, mýt okna, sportovat… Tím svému pohybovému aparátu škodí a stav jenom zhoršují,“ upozorňuje fyzioterapeut Matěj Liška.

Zásadní je zastavit se, přestat dělat to, co bolest svalů a šlach vyvolalo, a nesnažit se ji přehlížet. „Nejdřív by si člověk měl odpočinout, pak zkusit nějakou tepelnou proceduru na uvolnění, masáž, hřejivou mast, rašelinový obklad. A až když to nepomůže, užít pilulku, třeba aby se mohl vyspat. Pokud potíže neodezní do 3 dnů, je čas vyhledat odbornou pomoc,“ radí fyzioterapeut.

Jak dále zdůrazňuje, nejlépe uděláme, když posloucháme své tělo. Tak poznáme své limity. „Hlavně se necpat různými preparáty, abych ještě mohl například na kolo. Raději vynechám a půjdu obden," uzavírá Matěj Liška.

Podle čeho můžeme určit, že sval je natržený a ne jen natažený? Jak dlouho trvá léčba a rehabilitace pochroumaného svalu? Co vede k tzv. tenisovému nebo golfovému lokti? Jak předcházet bolestem svalů a šlach? Poslechněte si záznam zdravotní poradny.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.