Při dochucování jídel sójovou omáčkou, kečupem, hořčicí nebo majonézou používejte rozum

4. červen 2020

Jídlo často dochucujeme různými omáčkami a ingrediencemi. Část z nich používáme zejména v létě ke grilovaným jídlům. Doktorka Kateřina Cajthamlová nám poradila, jak vybrat kvalitní sójovou omáčku, hořčici, kečup a majonézu.

Dochucovadel jídel je celá řada, a jejich nadměrné používání není pro nás zdravé. Pokud si ale vybereme kvalitní výrobky a používáme je přiměřeně, nemusíme se ničeho bát.

Jak říká doktorka Kateřina Cajthamlová: „Při jejich výběru a konzumaci musíme používat rozum. Například sójová omáčka patří k nejstarším dochucovadlům na světě, v některých asijských zemích je známá už tisíce let. Ta původní omáčka se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Na našem trhu bohužel ale nacházíme přibližně osmdesát procent sójových omáček vyrobených z průmyslově zpracované sóji, které jsou velice levné a nezdravé. Takže doporučuji najít si pravou fermentovanou sójovou omáčku.“

První zmínky o výrobě kečupu pocházejí také z Asie, konkrétně z Číny, ale složení bylo úplně jiné, než známe dnes. Pokud si dnes chceme dopřát opravdu kvalitní kečup, měl by obsahovat 140 gramů rajčat na 100 gramů kečupu a pokud je to super prémiový kečup, tak dokonce až 200 gramů rajčat na 100 gramů kečupu.

A pokud se chcete dozvědět, jak poznáte kvalitní hořčici a majonézu, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio