Při Noci kostelů se zítra v Plzeňském kraji otevřou desítky míst

23. květen 2019 15:00

V plzeňské diecézi se při páteční Noci kostelů otevře na 150 kaplí, kostelů, chrámů a modliteben v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Ke zvláštnostem bude patřit například zpřístupnění bývalé vězeňské kaple klatovského soudu, kde bude s návštěvníky besedovat vězeňský kaplan Blažej Pelán. V Plzni pak chce františkánská farnost seznámit veřejnost s plány na kostel, který má v budoucnu stát ve čtvrti Lochotín. Někteří místní proti stavbě ale protestují, farníci proto chtějí s lidmi o místě i projektu diskutovat. 

Své svatostánky otevřou katolíci, pravoslavní, evangelíci, metodisté, adventisté sedmého dne, členové apoštolské církve a dalších církví, sborů a společenstev. Do akce se zapojí i necírkevní organizace. Například v Plzni-Černicích se otevře kaplička, která patří městu.

Jen v Plzni bude možné zavítat do téměř tří desítek kostelů, kaplí a modliteben

„V 19:00 se v Plzni rozjede historický trolejbus, který bude zadarmo rozvážet cestující a přibližovat je k programům," řekla mluvčí biskupství Zuzana Lášková. V trolejbuse bude hrát na kytaru emeritní biskup František Radkovský. Biskup Tomáš Holub bude cestovat po diecézi, navštíví například evangelický stacionář v Přešticích, hradní kapli ve Švihově, kostely v Klatovech, Nýrsku, Bezděkově a Dolní Lukavici. 

Noc kostelů, která nabízí lidem prohlídky interiérů kostelů a neobvyklé zážitky při doprovodných programech, každoročně láká víc lidí, a přibývá i zpřístupněných kostelů. Loni se v diecézi otevřelo 135 prostor, které nabídly 653 programů, kterých se zúčastnilo 33 540 návštěvníků, meziročně zhruba o 12 procent více. Letos se v diecézi zatím přihlásilo 144 míst se stovkami programů, číslo stále roste.

Besedy připravil například šumavský kostelík na Mouřenci u Annína. Organizátoři letos pozvali restaurátorku Miroslavu Houšťovou, která před 26 lety odkryla do té doby neznámé mouřenecké fresky ze 14. století. Dalším hostem bude zvonař Petr Rudolf Manoušek.

V Karlovarském kraji stojí podle Láškové za návštěvu kostel Božského srdce Páně v Chebu, současně to bude jedna z posledních možností prohlédnout si ho. „Jelikož pozůstatky tohoto kostela musí ustoupit novým účelům, bude se zde konat rozlučková párty. Na místě bude možné dozvědět se něco o poutavé historii místa, kde byl v minulosti například boxerský klub," uvedla mluvčí Lašková. V Lokti jsou poutníci zváni na benefiční koncert pro loketské zvony.

Seznam otevřených míst a program najdou zájemci na stránkách nockostelu.cz

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio