Při senosečích zemřou desítky tisíc srnčat. Z luk je vyhánějí dobrovolníci

9. červen 2021 12:05, aktualizováno

Podle odhadu spolku "STOP sečení srnčat" usmrtí těžké zemědělské stroje během jarních senosečí každoročně až 60.000 zvířat. Po celé zemi se proto už několik let organizují skupiny dobrovolníků, které srnčata hledají a přenášejí na bezpečná místa.

S vyhledáváním zvěře pomáhá dron

Například v Dobřanech na jižním Plzeňsku se dobrovolníkům daří zkontrolovat až 80 procent všech obdělávaných luk a polí. Výrazně jim v tom pomáhají i lovečtí psi.

„Příroda to zařídila tak, aby i predátor měl menší šanci to srnče najít, tak dává velmi slabý pach. Takže i pes ho musí dobře navětřit a takzvaně vystavit, což je vlastnost těch ohařů. My ho potom zabalíme do trávy, aby na něm nebyl náš pach, a odneseme do bezpečí, nejlépe do blízkého lesa,“ vysvětlil dobřanský myslivec Jan Pastuch.

S hledáním srnčat pomáhá i dron s termokamerou. Zatímco někdy je záchrana úspěšná, jindy jsou bohužel nálezy velmi smutné. „Minulý týden jsme kontrolovali louky v okolí Tlučné. Našli jsme čtyři srnčata, z nichž bohužel jedno se zřejmě vrátilo na louku a bylo semleto žacím strojem,“ popsal dobrovolník Martin Pospíšil.

Spolupráce zemědělců a dobrovolníků výrazně snižuje možnost usmrcení mláďat

Záchranu srnčat většinou organizují místní myslivci, kteří se ale musí v první řadě včas o chystané seči dozvědět. Existují o tom při tom jasná pravidla. „Zákon o myslivosti stanovuje povinnost zemědělci oznámit s předstihem uživateli honitby dobu a místo provádění zemědělských prací v noční době, kosení pícnin a použití chemických přípravků na ochranu rostlin. Hospodáři na pozemcích jsou povinni dbát na to, aby zvěř nebyla zraňována nebo usmrcována,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Vojtěch Bílý, který současně dodal, že nejdůležitější je vzájemná domluva, a to i o případných škodách na zvěři. Ty se řeší jako přestupek s maximální pokutou 10.000,- Kč.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio