Přijímačky jsou letos bez covidových opatření. Nově s ukrajinskými žáky

13. duben 2022 12:05, aktualizováno

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory skládají v těchto dnech deváťáci. Nově jsou ale mezi nimi i žáci z Ukrajiny, kteří utekli z rodné země před ruskou agresí.

Tisíce žáků devátých tříd skládají jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory na středních školách a učilištích. Letos už bez proticovidových omezení a podle běžných pravidel. Test z matematiky a z českého jazyka psaly desítky deváťáků i na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni. „Jeden den dělá přijímací zkoušky asi sto padesát žáků, druhý den zhruba stejný počet,“ informoval zástupce ředitele pro praktický výcvik Bohumír Sobotka.

Místo češtiny čeká Ukrajince pohovor

„Jsme rádi, že k nám nastupují. Počty žáků jsou hodně let stabilní a vypadá to, že třídy budou dobře naplněné,“ dodal. Letos také přicházejí k přijímacím zkouškám ukrajinští žáci, kteří utekli před válkou. „Do maturitního oboru se hlásí pět žáků z Ukrajiny a do učebních oborů rovněž pět,“ upřesnil Bohumír Sobotka. Tito uchazeči nemusí skládat jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka, místo toho je čeká pohovor. Učitelé si budou muset vystačit s ruštinou a angličtinou.

K přijímacím zkouškám dorazil také Míša z Kyjeva, který je v Plzni měsíc. Hlásí se na elektrikáře, protože má zájem o technické obory. Pro Jakuba z Líšťan je zase škola rodinnou tradicí. „Studoval tady táta i oba bratrové,“ řekl s tím, že nanečisto doma vyplnil spousty testů, a tak doufá v úspěch. Podle Bohumíra Sobotky je zájem studijní a maturitní obory zhruba stejný, na výsledky přijímaček si uchazeči počkají do konce dubna.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio