Primář ze Sokolova: Nejsou lůžka, pacienty musíme vybírat

11. únor 2021 11:40

Situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 kritická, chybějí lůžka, pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje. České televizi to ve čtvrtek řekl primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka.

Uzavření Sokolovska a Chebska vnímá jako gesto, že si vláda konečně uvědomila vážnost situace. Opatření ale podle něj měla přijít mnohem dřív, navíc podobně kritický stav může být zanedlouho v jiných regionech.

Čtěte také

Situaci v nemocnici označil za katastrofickou až apokalyptickou. Lékaři každý den řeší, že nemají nové pacienty kam uložit a nemají pro všechny potřebné přístroje. „Nemá to kvalitní řešení. Musíme improvizovat, přeposílat pacienty jinam, musíme lidi selektovat. Ano, pojďme si to říct na férovku, selektování pacientů existuje, ano pane ministře, jinak to nejde,“ řekl primář na adresu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Například přístrojů na dechovou podporu mají podle Straky deset, pacientů, kteří je potřebují, je ale dvakrát tolik. „Matematicky si spočtete, že musíme selektovat,“ dodal.

Sokolovské nemocnici podle něj v poslední době pomáhají spíše menší, okresní nemocnice. „Že by nám pomohl Motol nebo jiná velká fakultní nemocnice? Od nich jsme se pomoci nedočkali,“ uvedl Straka. Kraj se podle něj snaží situaci řešit, problém je podle něj v přístupu státu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio