Primářka Odd. léčebné rehabilitace FN Plzeň: Rehabilitace zmírňuje následky covidu

23. červen 2021

Únava, vyčerpání, dušnost a celkově snížená výkonnost jsou nejčastější pozůstatky prodělané infekce covid-19. Týká se to i vás? Prodělali jste koronavirus a stále se necítíte dobře? Může vám pomoci rehabilitace.

Nejrůznější následky může mít onemocnění covid-19. Mohou přetrvávat dny, týdny, měsíce a MUDr. Andrea Kunchová v našem vysílání potvrdila, že možná i roky. Pravidelnou rehabilitací a poctivým cvičením se podle ní dá hodně napravit.

Prodělala jsem covid asi třičtvrtě roku po operaci kyčelního kloubu. Nyní mi není dobře, mám velké bolesti zad. Má to souvislost s covidem? Takový dotaz měla posluchačka z Karlových Varů. Lékařka primární souvislost s covidem vyloučila. "Pravděpodobně jste odlehčovala operovanou končetinu a tu druhou více zatěžovala." Další vyšetření rehabilitačním lékařem nebo fyzioteraputem je žádoucí.

Telefonoval nám také posluchač, že velmi špatně chodí a navíc po 2-3 krocích si musí odpočinout a nemůže se nadechnout. "Navštivte praktika a poraďte se s ním, jak postupovat," řekla paní primářka Kunchová.

Naším tématem byl i covid a následné padání vlasů. Poslechněte si další podrobnosti.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio