Příměstské tábory fungují i na malých městech

2. srpen 2022 15:20, aktualizováno

Příměstské tábory nejsou jen doménou velkých měst. Kvůli snazší dostupnosti od bydliště je o ně zájem i v menších obcích. I tam ale pořadatelé lákají třeba na netradiční zaměření tábora, anebo na atraktivní cenu.

Příměstský tábor s netradičním zaměřením pořádají v Dešenicích na Klatovsku, druhé léto už se tady děti mohou účastnit tréninků nového cirkusu. „Děti si vyzkouší závěsnou akrobacii na šále, na kruhu, pozemní akrobacii, pyramidy,“ vyjmenovala lektorka Jiřina Jonáková z Prahy. Ta je ale rodačka z Dešenic a teď se snaží své rodné obci vracet, co se naučila. „Když jsem byla malá, tak nabídka volnočasových aktivit tady nebyla moc velká a vlastně se to moc nezměnilo, jsme na malé vesnici, nejbližší město je Nýrsko a kreativní věci jako nový cirkus jsou tady nedosažitelné,“ vysvětlila. Pro velký zájem pořádá tábor hned ve dvou termínech.

Dotace na tábory v Kašperských Horách letos končí

Nízká cena tábora je zase typická pro Kašperské Hory, kvůli konci dotačního programu ale od příštího roku zdejší rodiče o tuto pomoc bohužel přijdou. Letos jsou přitom obsazené hned tři termíny. „Náplní tábora je zabavit děti po dobu toho, kdy jsou jejich rodiče v práci,“ uvedla lektorka Veronika Dražková. Tyto tábory i tábory v Kolinci pořádá ve spolupráci se školou obecně prospěšná společnost Attavena z Českých Budějovic.

„Už jsme uspořádali stovky táborů v obcích, kde není tato služba dostupná, cena se pohybuje mezi čtyřmi až šesti sty korunami, o dotaci jsme bohužel přišli,“ uvedla koordinátorka Hana Kámenová. Podle Veroniky Dražkové bude tato služba v region chybět. „Já pracuji jako sociální pracovník s matkami samoživitelkami, byl by to velký problém, kdyby tyto dotace skončily, matkám nezbývá ani na jídlo a často nemají babičky, které by jim ty děti hlídaly,“ myslí si. Společnost Attavena bude v příštích letech pořádat tábory v malých městech jen při zájmu rodičů a za plnou cenu.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio