Připomeňte si Karla Hašlera. Byl to výborný písničkář, satirik i podnikatel

22. prosinec 2022

„Život je jako divadlo, jak herci na jevišti, po každém herci života přijde zas herec příští. A tak to, žel, i s písničkou, s tou českou písní bývá, někdo ji zná a zahodí – jiný ji zvedne a zpívá“. Tato slova napsal největší český písničkář Karel Hašler.

22. prosince 1941 zemřel v koncentračním táboře Mauthausen český písničkář Karel Hašler. Němce dlouho provokoval svými vlasteneckými písničkami, politickou satirou i svým chováním, kterým dával nepokrytě najevo svou lásku k vlasti. Popularita jeho písní už od začátku stále rostla, v roce 1919 otevřel vlastní hudební vydavatelství a postupně se stával významným a známým kabaretiérem. Byl také dobrým podnikatelem, nakladatelem, obchodně zastupoval výrobce gramodesek, prodával gramofony, byl jedním ze zakladatelů Ochranného svazu autorského.

Mnohé jeho písně se staly hitem takřka přes noc, například Po starých zámeckých schodech. Ve svých písních se vyznával z obdivu a lásky k Praze, k Čechám, k lidem, kteří zde žijí s porozuměním s jejich lidskými strastmi, slabostmi i radostmi.

Karel Hašler byl v Mauthausenu od 17. října roku 1941, do konce jeho života mu zbývalo 66 dnů. Nejprve byl umístěn do punčochárny, kde vězni spravovali esesákům ponožky. Na rozkaz blokového kápa byl však odeslán na těžkou práci do kamenolomu. Dostal se do křížku s opilým nacistou, který ho surově zmlátil a zkopal. K těžké infekci v otevřené ráně na noze se přidala úplavice. 21. prosince zničeného zpěváka Němci odvlekli do trestného bloku a v té největší zimě ho polévali ledovou vodou. O den později se Karel Hašler v umývárně zhroutil na zem a zemřel. Bylo mu 62 let.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio