Připomeňte si Světový den vody. Planeta potřebuje urychlenou změnu

22. březen 2023

Od roku 1993 připadá na 22. březen Světový den vody, a proto byl naším hostem hydrogeolog Tomáš Vylita. Připomněl význam léčivých pramenů i proč je důležité o vodu pečovat.

Letos je tématem Světového dne vody urychlená změna vedoucí k vyřešení vodní a hygienické krize. Cílem je upozornit na důležitost každodenního chování lidí při efektivním zacházení s vodou a povzbudit je tak, aby se naučili s vodou hospodařit a zbytečně ji neplýtvali.

Voda na Zemi tvoří přibližně dvě třetiny zemského povrchu. Více než 97 procent vody představuje slaná voda v mořích a oceánech. Jen 2,5 procenta veškeré vody na Zemi je sladkovodní, ale ani ta není všude dostupná nebo pitná.

Tomáš Vylita

Pak je tu ještě jedna, a to ta léčivá. Řada lázní, převážně v západních Čechách, se pyšní vývěrem několika pramenů, které jsou důkazem, že voda mimo jiné také léčí.

Kdy si lidé poprvé všimli těchto zdrojů? Kdy je začali využívat pro svůj prospěch? Z jaké hloubky se jímají? A jak je tato voda stará? Nejen na to se zeptala moderátorka Pavlína Kyselová hydrogeologa Tomáše Vylity.

Spustit audio