Příprava stavby nového bazénu v Plzni pokračuje. Architekti vymýšlejí jeho podobu

11. leden 2022 14:48, aktualizováno

Na stavbu krytého bazénu na Borských polích už město Plzeň vyhlásilo architektonickou soutěž, která rozhodne o jeho budoucí podobě. Plavecký areál za 250 až 300 milionů korun má nahradit zastaralý bazén v Kozinově ulici, jenž provozuje SK Radbuza Plzeň. Využívat ho budou členové plaveckého klubu, záchranáři i veřejnost. Jeho součástí má být multifunkční a relaxační plavecká hala, venkovní bazény a sportoviště.

Místo, kde bude stát nový plavecký areál v Plzni

„Nový bazén se bude nacházet v blízkosti Západočeské univerzity na Borských polích a zastávky tramvaje, kde je dosud nezastavěný trojúhelník. Místo pro stavbu bazénu jsme hledali, aby se jednak jednalo o městský pozemek a zároveň aby byl na území městského obvodu Plzeň 3, protože bazén v Kozinově ulici se tam nachází taktéž. Současně aby byl i dobře dopravně přístupný jak pro automobilovou tak pro veřejnou dopravu,“ uvedla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Architektonická soutěž na stavbu bazénu je odborná a je organizována podle České komory architektů. „Porotci soutěže jsou jak nezávislí tak závislí. To znamená, že nezávislí jsou z jiných oborů a jiných měst a nemají k Plzni žádný vztah, ale budou posuzovat kvalitu podaných architektonických návrhů. Soutěž byla vyhlášena na konci minulého roku a soutěžní návrhy se mohou podávat do 21. února. Poté zasedne soutěžní porota, která projedná a vyhodnotí všechny podané návrhy a vybere ty nejlepší, jež budou představeny zastupitelstvu. Na konci března by pak zastupitelstvo mělo schválit vítěze soutěže,“ popsala Irena Vostracká.

Veřejnost se bude moci s výsledky architektonické soutěže seznámit na výstavě. „Zatím stále hledáme veřejný prostor, kde by se mohla výstava uskutečnit. Záležet bude i na počtu, kolik návrhů bude odevzdáno. Zároveň bude možné návrhy shlédnout i na webových stránkách města,“ doplnila Irena Vostracká a dodala, že pokud vše půjde hladce a město na stavbu získá potřebné dotace, mohl by bazén stát zhruba do pěti let.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio