Příprava zahrady na zimu

2. listopad 2002
Dobrá rada

Teď je nejvyšší čas připravit zahrady a zahrádky na zimu. Vedle hrabání listí nezapomeňte ani na záhony a skleníky. Asi největší práce vás čeká právě tam. Půdu ve sklenících doporučuje zahradník Ludvík Fišer před zimou pořádně zrýt.

Fišer: Potom ho omyjeme, vysíříme a silně prolijeme vodou, která zředí různé soli usazené v půdě, propláchne ji. Až budeme třeba v únoru sázet salát či ředkvičky, tak bude dostatečně vlhká a nemusíme ji zalévat.

Pak nás čeká rytí záhonků. Nejdříve si rozmyslete co a kde budete pěstovat. Rycími vidlemi propíchejte pěšinky a celou plochu pořádně zryjte.

Pokud je půda provzdušněná, tak se zvýší činnost mikroorganizmů a uvolní různé živiny, které potřebujeme pro růst rostlin.

Zryté záhony můžete už i teď na podzim pohnojit, záleží pouze na tom, co budete příští rok pěstovat.

Fišer: Ne každá zelenina chce čerstvě hnojenou půdu, třeba cibule a mrkev, košťáloviny, okurky, rajčata, celer, pórek ano.

Hnojit můžete hnojivy, které koupíte v obchodě, ale klasický hnůj je stále hnojivem nejlepším. Chce ale svůj čas. Nejlepší je zarýpat ho do kompostu a nechat přes zimu společně s vyhrabanou trávou a listím fermentovat.

Fišer: Hnojem se do půdy dostane humus a hlavně mikroorganizmy.

Tvrdí zahradník Ludvík Fišer a dodává,že je nejvhodnějším hnojivem také do skleníků.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu