Přírodní prostředky na barvení velikonočních vajíček, které zaručeně fungují

29. březen 2018

Obarvit velikonoční vajíčka pomocí přírodních prostředků. To by ráda nejedna z dívek a žen. Je to zdravé, ekologické, navrací nás to k přírodě a k původním tradicím. Jenže to není jen tak.

Najít v časopisech nebo na internetu, kterými přírodními prostředky vajíčka nabarvit, složité není. Problém ale je, že ne vždy doporučovaný prostředek vejce skutečně obarví.

Klasické barvení v cibuli

Všichni známe barvení vajíček uvařením ve vodou zalitých cibulových slupkách s trochou octa. Kdo si chce vajíčko rovnou i nazdobit, přiloží na ně zajímavě tvarovaný list nějaké rostliny, obalí tenkým plátýnkem nebo v dnešní době vloží do staré silonky, pevně ováže a pak je uvaří ve slupkách cibule. Úspěch se vždy dostaví.

Další přírodní způsoby barvení vajec

Naše babičky a prababičky pochopitelně znaly i jiné přírodní způsoby barvení vajec. Ty v současné době leckde doporučované osobně vyzkoušela etnografka Ivana Sieberová z Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Některé se osvědčily, jiné ne. „Opravdu dobře barví káva s octem. Dobře barví červená řepa. Nebo borůvky, ale výsledná barva je jasně modrá a naši předkové na kraslicích modrou barvu nepoužívali, protože bývala symbolem smrti,“ upozorňuje etnografka.

„Zkoušela jsem barvit špenátem, osením a kopřivami v různých roztocích a musím říci, že jasně zelená barva se mi zatím nepovedla,“ přiznává Ivana Sieberová. Díky olšové kůře s octem ale získala šedavou barvu khaki. „A když k vývaru z olšové kůry přidáte něco železného, třeba hřebík nebo podkovu, dostanete barvu černou jako letní noc. Nádhernou sametovou barvu, kterou naši předkové na kraslicích používali jako symbol Matky Země.“

Vždy je třeba činidlo

Jak etnografka Ivana Sieberová zjistila, při barvení vajec přírodními barvivy je hodně důležité činidlo. „Do všech barvicích roztoků na vajíčka se kromě přírodnin přidává ještě něco, co zapříčiní, že ta barva funguje. U cibule je to ocet. Někdy je to sůl, jindy modrá nebo zelená skalice. Např. u žluté nebo červené barvy se mi zatím nepodařilo přijít na to, které činidlo by to mělo být,“ říká Ivana Sieberová, „staré návody vždy mluví jen o základní složce, o té přírodnině. Ale o tom, co se k tomu má přidat, aby to opravdu barvilo, se nikde nepíše. Takže nezbývá, než na to přijít metodou pokus-omyl.“

Spustit audio