Přírodu pod horou Kleť obohatily desítky herních prvků

10. březen 2019 14:16

Poznat zvuk různých druhů dřeva, skládat pexeso nebo zjistit, která stopa patří danému zvířeti. To si teď můžete vyzkoušet na naučných stezkách v okolí hory Kleť, kde se objevily desítky nových herních prvků pro děti.

Jedna z lokalit lesních her se nachází v meandru řeky Vltavy pod zříceninou hradu Dívčí Kámen.

„Na naučné stezce Třísov – Dívčí kámen – Holubov je spousta historických, přírodních i technických památek a tohle nové zastavení má přispět k tomu, aby děti neuměly jenom ovládat počítače a telefony, ale aby poznávaly zvířata, stopy ve sněhu, přírodu kolem sebe a vytvořily si k tomu vztah,“ vysvětluje starosta Křemže a předseda mikroregionu Podkletí Josef Troup.

Nejmenší návštěvníci si mohou vyzkoušet například kuličkolam, dále je tu dendrofon, fotostěna nebo skákací kladina. Některé atrakce jsou navíc propojené s chytrými telefony.

Turistické značky máme od roku 1889, jsou geniálně jednoduché a závidí nám je celý svět

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi

Fenoménem jsou české turistické značky. I když se samozřejmě turistické trasy značí v mnoha dalších zemích na světě, český systém je jedinečný. „U nás jsou všechny trasy jednotné a pravidelně se o ně staráme. I zahraniční turisté tvrdí, že v tomhle jsme nejlepší,“ říká Karel Markvart, předseda Rady pro značení při ústředí Klubu českých turistů.

Další hry čekají na stezce Granátník v obci Srnín. Zde jsou interaktivní prvky rozmístěné podél celé trasy.

Projekt lesních her na naučných stezkách založil před několika lety Miloš Tomek. „Děti mohou využít i své chytré telefony. Prostřednictvím QR kódů stahují ilustrace, povídání o zvířátkách, hlasy, zvířat, mohou si udělat jakousi sbírku, snažit se ulovit všechny,“ popisuje.

Podobné lesní hry fungují už například nedaleko Kardašovy Řečice, v Třeboni nebo v lesích města Písek.

Spustit audio

Související