Přirozenou bariéru z keřů zničila renovace trati

12. srpen 2019 09:35

Výstavba železničního koridoru připravila manžele z Pačejova o přirozenou protihlukovou a pohledovou bariéru z keřů. A i po dostavbě se možná budou muset dívat rovnou na koleje.

Rozkopaná příjezdová cesta k domům blokovaná těžkou technikou a hluk dlouhou do noci. Tak popisují současný stav u svého domu manželé Chalupovi z Pačejova. V jeho sousedství vzniká nový koridor z Plzně do Českých Budějovic. Manželé teď navíc zjistili, že mezi tratí a domem se nepočítá se žádnou protihlukovou stěnou.

Manželé Chalupovi z Pačejova bydlí vedle železniční tratě mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Na tomto úseku se teď buduje nový rychlostí koridor. Při jeho stavbě přišli o přírodní bariéru. Jak to vypadá, tak se i po dostavbě budou muset dívat na koleje

„Byla tady křoviska a trnky a na trať nebylo vidět, občas projel vlak, ale s tím už jsme domek kupovali a počítali jsme s tím. Dá se říci, že jsme měli soukromí a nebylo na nás vidět,“ popsala dřívější stav Lucie Chalupová.

O stavbě se dozvěděli ze zpravodaje

O tom, že se v blízkosti domu bude takto radikálně kácet zeleň a stavět nová trať, se dozvěděli Chalupovi až z místního zpravodaje. „Začalo se vysekávat, tak jsme si mysleli, že je to nějaká hloubková čistka na jaře, ale pak jsme si všimli na nádraží v Pačejově, že to pokračuje dál a začali jsme si říkat, jestli náhodou nedochází k nějakým změnám na trati. Dozvěděli jsme se v červnu z místního zpravodaje, že dochází k modernizaci nádraží a k úpravě kolejišť,“ uvedla Chalupová. „K modernizaci docházet musí, ale že to bude takovým způsobem, to je mi líto,“ dodala. Hlavním problémem je podle ní to, že sousední pozemek je obce a ta vše bez problémů schválila, tím mohla být stavba zahájena bez jakýchkoliv námitek.

Manželé Chalupovi z Pačejova bydlí vedle železniční tratě mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Na tomto úseku se teď buduje nový rychlostí koridor. Při jeho stavbě přišli o přírodní bariéru. Jak to vypadá, tak se i po dostavbě budou muset dívat na koleje

Podle starosty byla projektová dokumentace vyvěšena

Podle starosty Jana Vavřičky měla obec k projektu několik námitek, ale nikoliv k protihlukovým bariérám. „O protihlukových stěnách se nemluvilo a podle mě ani v projektu nebyly,“ řekl. „Územní řízení bylo řádně vyvěšeno a každý měl možnost se seznámit s projektovou dokumentací, a jestli svého práva využili, nebo ne, to už je jeho věc,“ dodal.

S výsadbou projekt počítá, ale kde?

S výsadbou projekt počítá, co a kde se bude sázet, investorovi určí obec. Celkem vyjde nová zeleň na 1,5 milionu korun a není jisté, zda bude před domem manželů Chalupových. „Bude přihlédnuto i k připomínkám občanů, ale musí se naučit, že se také o něco žádá. Musíme přihlédnout k předpisům, dráha má ochranné pásmo,“ vysvětlil starosta.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio