Přišla každoroční vlna veder. Hasiči varují před možným vznikem požárů

28. červenec 2020 07:20

Letní počasí, minimum srážek a teploty nad třicet stupňů znamená každoročně zvýšené riziko požárů. Meteorologové proto vydali ode dneška výstrahu, která platí i pro celý Plzeňský kraj. Lidé by v současné době neměli rozdělávat oheň v přírodě ani v lesích.

Od začátku července do dneška vyjeli hasiči v Plzeňském kraji zhruba k 90 požárům. Informace o přesném počtu, ale i typu požárů uvádí na svých webových stránkách HZS Plzeňského kraje. Jednalo se jak o lesní požáry, tak také o požáry na polích. Příčinou požárů ve volné přírodě není ale jen zakládání ohňů a odhazování nedopalků. 

V současné době, kdy jsou v plném proudu také žně, přibývá množství požárů kvůli nim. Nejčastěji se jedná o poruchy na strojích, které pracují na sklizni. Podle mluvčího hasičů Plzeňského kraje Petra Poncara se často stává, že kámen, který se dostane do žacího zařízení, vykřeše jiskru a následkem toho může vzniknout škoda v řádech mnoha milionů korun. V takových případech mají zemědělci připravené vozy se zásobou vody na okrajích polí.

Nejčastěji hořelo v regionu na severním Plzeňsku

Nejčastěji hasiči během posledního měsíce zasahovali u požárů na severním Plzeňsku, konkrétně se jednalo o 22 případů. Hořelo například v Mladoticích, Manětíně nebo třeba Horní Bříze. Často vyjížděli i do samotné Plzně nebo na Tachovsko.

V souvislosti se suchým a teplým počasím by se lidé podle hasičů měli řídit několika zásadami. Jednou ze zásad je, že lidé nesmí oheň rozdělávat v lesích, parcích ani okolí do vzdálenosti 50 metrů. Dále je zapotřebí, aby každý oheň byl dostatečně ohraničený a minimálně v okruhu jednoho metru kolem něj byl odstraněný veškerý hořlavý materiál. Kromě toho by lidé měli mít připravený dostatek látky, kterou by zvládli případné větší rozhoření ohně uhasit.

Dalšími hasicími prostředky může být kromě vody taky hlína a písek. Ačkoliv ještě není v Plzeňském kraji vyhlášený zákaz rozdělávání ohňů, hasiči přesto doporučují, aby lidé tuto činnost odložili na příznivější období.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio