Přívoz v Darové je kvůli rekonstrukci uzavřený. Znovu bude v provozu na začátku března

18. leden 2017

Přívoz na řece Berounce v Darové na Rokycansku bude až do konce února uzavřený. Je přitom jedinou možností, jak se z oblasti Radnicka nejkratším způsobem dostat do Nynic, do Třemošné nebo plzeňských oblastí, jako jsou Košutka a Lochotín. Obec Břasy, která přívoz provozuje, se rozhodla ho do začátku sezony opravit.

„Chceme udělat generální opravu, protože je potřeba špatná místa převařit. Zároveň se musí celý vor z obou stran natřít. Vor vytáhne na břeh jeřáb a připraví se k barvení. Všechny práce by měly být hotové do konce února,“ představuje záměr Miroslav Kroc, starosta obce Břasy.

Podle něj je vor starý už několik desítek let. Původně jezdil na Labi. Přibližně před 30 až 40 lety ho přivezli do Darové. Přívoz často měnil provozovatele od Správy a údržby silnic, přes soukromníka, až po obec Břasy, která ho opět převzala v roce 2014.

Přívoz na řece Berounce v Darové na Rokycansku bude až do konce února uzavřený. Obec Břasy, která přívoz provozuje, se rozhodla ho do začátku sezony opravit

Opravy bude provádět odborná opravárenská firma. Její technik Jaroslav Otýs popsal, jak bude rekonstrukce probíhat: „Nejprve se musí vyndat z vody. Potom bude následovat pískovaní, oprava kovových prvků, což záleží na míře opotřebení spodní části voru a nakonec proběhne povrchová úprava.“

Přívoz je spojnicí pro mnohé obce

Pro oblast Radnicka má přívoz velký význam, protože zkracuje obyvatelům cestu mezi obcemi na Plzeňsku i Rokycansku. „Lidé mají nejbližší most buď v Chrástu u Plzně, nebo v Liblíně. Pokud použijí přívoz, zkrátí si tak cestu přibližně až o 25 kilometrů. Ti, kteří bydlí za vodou a jezdí k nám do práce, si kupují permanentky a přívoz využívají celoročně,“ vysvětluje starosta Kroc.

Historie přívozu sahá až do 18. století a pro obec představuje dalekou tradici. Ročně převeze zhruba 20 tisíc lidí a 10 tisíc aut. V provozu je celý rok. V letním období jezdí od 8 do 20 hodin a v zimě od 8 do 18 hodin.

Přívoz bude mimo provoz až do konce února. Náklady na jeho rekonstrukci obec předběžně odhaduje na 300 tisíc korun.

autor: jik
Spustit audio