Přívoz v Darové provozuje už sedmým rokem obec Břasy

11. srpen 2020 08:20

Čtyři tisíce lidí a zhruba tři tisíce aut převezl v červenci přívoz v Darové na Rokycansku. Už sedmým rokem ho celoročně provozuje obec Břasy.

Přívoz přes řeku Berounku v Darové na Rokycansku slouží už několik desetiletí. Mezi Dolany a Liblínem totiž není přes řeku žádný most. Využívají ho celoročně lidé z okolí, kteří si tak zkracují cestu mezi obcemi na Plzeňsku a Rokycansku. Hodně využívaný je také turisty teď v letních měsících, za poslední měsíc se na speciální kovové lodi převezly téměř čtyři tisíce lidí a přepravilo zhruba tři tisíce aut.

Nosnost přívozu je do osmi tun, takže vozí i dodávky

„Není tu žádný most, tak jsme rádi za přívoz, ušetří mi asi tři čtvrtě hodiny,“ řekl jeden z pasažérů. Řada lidí z okolí má dokonce na cesty přívozem permanentku. Přívozu se musí vyhnout také vodáci. „Přívoz má přednost, vodáci to vědí,“ popsal zdejší převozník. Podle něj jezdí prám za každého počasí, snad jen za velké bouřky ne. „Nosnost přívozu je do osmi tun, takže vozíme i dodávky,“ dodal převozník.

Obec přívoz koupila od soukromníka

Přívoz před sedmi lety odkoupila od soukromníka obec Břasy, která ho také provozuje. Fungování přívozu nám přiblížil starosta Břas Miroslav Kroc: „Prám je držený velkým lanem, na tom laně je takzvaná kočka a u prámu je další řetěz, protože je tu proud, jak je možné vidět, tak ty řetězy jsou zašpiněné travou a převozníci je musí čistit.“

„V minulém roce převezl přívoz přes třicet tisíc osob a třiadvacet tisíc aut, ale v roce 2018, když zavřeli dolanský most, to bylo ještě více,“ upřesnil starosta. Ročně stojí provoz přívozu asi milion korun, polovinu pokryje vstupné a zbytek doplácí obec Břasy spolu s Plzeňským krajem.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio