Pro děti ze základní školy v Pernarci dnes skončil školní rok. Předávání vysvědčení proběhlo trochu nestandardně

Zatímco některým žákům začaly letní prázdniny už dnes, jiní si musejí počkat až do úterý. Mezi ty šťastlivce, kteří si už dnes ráno přišli pro svá vysvědčení a kterým tak skončil školní rok, patří zhruba 90 žáků ze Základní školy v Pernarci na severním Plzeňsku.

Vysvědčení

Školáci z pernarecké školy už dnes do lavic neusedli. Vysvědčení totiž dostali venku před školou. „Je to trochu netradičně takhle v přírodě, to jste ještě nikdy nezažili. Nedá mi to, abych něco neřekla k tomu, jak to bylo letos neobvyklé, jak jste museli pracovat doma. A věřte, že na známkách na vysvědčení se to odrazí, i když si někdo myslel, že má tak trochu prázdniny,“ poznamenala při předávání vysvědčení učitelka Renata Husáková.

Hodnocení žáků ve druhém pololetí letošního školního roku, do kterého z jeho velké části zasáhla pandemie koronaviru, nebylo jednoduché. K uzavření známek učitelé často přihlíželi nejen ke známkám z prvního a začátku druhého pololetí, ale také k tomu, jak žáci pracovali z domova. „Vedla jsem si takovou evidenci, jak děti plnily úkoly, jak mi odpovídaly a také celkově jsem se snažila přihlédnout k jejich pečlivosti a snaživosti,“ uvedla Renata Husáková.

Koronavirová výuka byla pro děti lekcí dospělosti

Na rozdávání vysvědčení dohlížel také ředitel školy Marián Husák. „Před prázdninami jsem dětem popřál, aby se hlavně nikomu nic zlého nestalo, aby si prázdniny užily, a to co měly do dnes, že vlastně prázdniny pro ně nebyly, i když si to některá veřejnost myslí. Děti musely vstávat jako do školy, aby vše stihly. Musely si vše naplánovat, takže se musely naučit i plánovat. Myslím si, že možná za ty tři měsíce doma dospěly víc, než kdyby byly ve školních lavicích,“ uzavřel Marián Husák.

Stejně jako dětem v Pernarci dnes začaly prázdniny například také žákům ve Starém Plzenci, Spáleném Poříčí nebo na zhruba polovině z více než dvou desítkách základních škol v Plzni. Další školy nejen v Plzni ale i v Plzeňském kraji se s dětmi rozloučí až v úterý 30. června.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio