Pro diabetiky platí: vánoční cukroví s mírou, není třeba úplně zatracovat ani ovoce

18. prosinec 2019

Podle MUDr. Jana Vachka, primáře interního oddělení Klatovské nemocnice, si i člověk s cukrovkou může o Vánocích vychutnat sváteční menu, ovšem s jistými úpravami v souladu s aktuálním zdravotním stavem.

„Cukroví je možné si dopřát s mírou. Není nutné připravovat speciální cukroví např. za použití sladidel, spíše si vychutnejte kvalitní a v menším množství. Velmi zdravé jsou ořechy a mandle, jejich výhodou je vysoký obsah zdraví prospěšných tuků a také mohou být skvělým doplňkem sladkého cukroví,“ radí diabetikům MUDr. Jan Vachek.

V případě držení redukční diety je možné nahradit majonézu v bramborovém salátu jogurtem a zvolit jinou úpravu ryby než smažení. „Pozor i na alkohol, je zapotřebí si uvědomit, že 2 skleničky tvrdého alkoholu obsahují tolik kalorií jako standardní tabulka čokolády,“ zdůrazňuje primář klatovské interny.

Jako diabetik nemusíte zatracovat ani ovoce, musíte je ale započítávat do celkového příjmu sacharidů a nejíst velké kvantum ovoce naráz. „Pokud sníme jablko, je v něm vedle sacharidů také poměrně dost vlákniny a ta způsobí, že se cukru nevstřebá tolik. Ne každé ovoce je vhodné,“ konstatuje lékař, „takové banány nebo hroznové víno na rozdíl od jablek obsahují hodně cukru. Jablka rozhodně nevadí, pokud se nejí v extrémních porcích.“

Důležitý je také zdravý pohyb. „Zejména pokud jíte víc než obvykle, dopřejte si procházku anebo nějakou jinou fyzickou aktivitu, to platí nejen pro diabetiky,“ doporučuje MUDr. Vachek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.