Pro milovníky vláčků je postavena krásná modelová železnice v Přešticích

Zveme do Domu historie Přešticka v Přešticích. Josef Němeček s přáteli zde v podkroví nainstaloval obří kolejiště s desítkami lokomotiv a vlakových souprav.

Kolejiště Josefa Němečka je ve velikosti TT, modelového měřítka 1:120. Digitálně ovládané soupravy provozované na české železnici můžete vidět a sami si vyzkoušet jejich řízení do 19. února.

Pěstování zeleniny ze semínek vyjde laciněji než kupovat sazeničky. Jak připravit nádoby a zeminu na první výsevy radí plzeňský zahradník Přemysl Písař. Přidává rady, jak by výsevy měly probíhat, při jaké teplotě a světelných podmínkách.

Jak vybírat úsporné LED osvětlení a jakou teplotu chromatičnosti by mělo mít, aby nám nevadilo se dozvíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení. Přidá i několik rad, jak ušetřit za topení.

Na zimu a včely se zaměří učitel včelařství Jaroslav Sedláček z Příchovic u Přeštic. Dozvíte se od něj také co vše si musí včelaři připravit na jaro.

Predátoři každoročně decimují západočeské vodní toky. Kolik škod na vysazených rybách napáchají řekne Petr Dimitrov, technik Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio