Procházky po Jedničce ukazují známá i neznámá místa Plzně

18. říjen 2021 14:56, aktualizováno

Bývalá lochotínská porcelánka, pionýrská železnice nebo historie Lochotínského parku. To jsou hlavní body Procházek po Jedničce, které teď na podzim pořádá první plzeňský obvod pro seniory z Klubu Jednička. Ti mají o vzdělávací procházky tak velký zájem, že jsou všechny zbývající podzimní termíny beznadějně plné.

„Lochotínský park a jeho okolí se nachází mezi původní vesnicí Bolevec a Plzní. Na první pohled se může zdát, že v této oblasti moc historie není, ale nakonec zjistíte, že i na tom kousku je toho mnoho. Podíváme se například na to, jak byl park koncipovaný, na historii vzniku lázní, která je strašně zajímavá. Je spojená s Martinem Kopeckým, rokem 1822 a 1828, a tím jak chtěl Plzeň pozvednout a dát jí nějakou novou cestu,“ řekl historik Lukáš Houška ze spolku Zestínu, který seniory provází.

Místa procházek si Lukáš Houška vybírá podle zajímavé historie. „Plzeň je relativně malá. Je hodně probouraná, je tu postaveno spoustu průtahů, takže toho hodně zmizelo. Například Lochotínský park je nejzajímavější tím, že vůbec ještě existuje. Už měl tolikrát namále. Přežil 20. století, to je 2. světová válka a pak období socialismu, kdy všechny tyto hodnotné a hezké věci, které byly těžké na správu, mizely,“ doplnil historik.

Další Procházky po Jedničce budou pokračovat 26. října. Kvůli velkému zájmu jsou už ale zcela obsazené. Další začnou opět na jaře. „Podívali bychom se například na Roudnou, konkrétně do kostela Všech svatých a na přilehlý hřbitov. Rádi přivítáme i tipy od lidí, kam by se třeba chtěli podívat a co by je zajímalo,“ potvrdila mluvčí 1. plzeňského obvodu Miroslava Vejvodová.

Hned na začátku listopadu se ale zájemci mohou těšit například na přednášky o Plzni. Více informací najdou na webu prvního plzeňského obvodu.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio