Prodejny v malých obcích se často neobejdou bez dotací. Ne všechny je ale získají

10. březen 2020 09:45

Obce v Plzeňském kraji můžou u hejtmanství žádat o dotace na malé obchody. Někteří starostové si ale stěžují, že dotační titul není nastavený úplně šťastně. Kritériem je totiž počet obyvatel v celém správním území, a ne jen v té obci, ve které je prodejna.

Například Nalžovské Hory na Klatovsku mají 12 malých částí. Celkem v nich žije přes tisíc obyvatel, a to je právě limit, kdy už obec o dotace na prodejny žádat nemůže. Podporovat je tak musí sama ze svého rozpočtu.

Mezi dotované obchůdky patří třeba i ten ve Velenovech. „Nejčastěji sem chodí nakupovat starší obyvatelé, kteří nemají možnost dostat se na nákup autem někam dál,“ popsala Jitka Dvořáková, která v obchodě obsluhuje.

Obchod ve vesnici

Právě prodejnám v malých obcích má pomoci dotační titul Plzeňského kraje. „Dotace pokrývá uznatelné náklady například na energie nebo vodu a také mzdové náklady prodavačky, pokud je vlastníkem toho objektu obec, nebo je příspěvek poskytnut provozovateli prodejny,“ vysvětlila mluvčí plzeňského hejtmanství Alena Marešová.

Nalžovské Hory mají celkem pět kamenných prodejen, z nich čtyři dotuje. Kromě toho finančně podporuje také dvě zastávky pojízdné prodejny. „O dotace nežádáme proto, že kritériem je celkový počet obyvatel v rámci obce jako takové. To znamená z celého správního území. Takže když my máme dvanáct obecních částí, kde je plus minus okolo té ideální stovky, tak bohužel v součtu přesahujeme tisíc trvale žijících obyvatel, a tím pádem jsou všechny kamenné prodejny vyšachovány z možnosti, aby mohly být dotovány,“ uvedl starosta Nalžovských Hor Zdeněk Hlaváč zvolený za nezávislé.

Kritéria dotací jsou správná, tvrdí kraj. Nalžovské Hory to vidí jinak

Připomínky k dotačním kritériím řešilo vedení Nalžovských Hor s Plzeňským krajem už v roce 2019. Podle starosty Hlaváče zdůraznili to, že kritérium dotací nebylo šťastně vyhodnocené. „Byl příslib, že v roce 2020 se to samozřejmě změní. Bohužel se tak nestalo,“ konstatoval Zdeněk Hlaváč.

Čtěte také

„Můžu to jen okomentovat, že nikdy nevyhovíte všem úplně na sto procent. Je to primárně určené pro malé obce, takže do 500 popřípadě do 1000 obyvatel, které mají část obce s 250 obyvateli. Starostové měli možnost dávat připomínky. Náš Odbor regionálního rozvoje je všem připomínkám otevřený. Musím říct, že podmínky tak jak je nastavujeme, jsou ve shodě i s ostatními kraji,“ vysvětlil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard z ČSSD.

Na dotace pro malé prodejny Plzeňský kraj už potřetí vyčlenil tři miliony korun. A i když kritéria každoročně upravuje, zatím se peníze ani jednou nevyčerpaly.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio