Prohlídka Santiniho kostela a archivu vůní, taková je letos nabídka kláštera v Kladrubech

19. duben 2019 14:03

Klášter Kladruby na Tachovsku se proměnil ve staveniště. Památku ze 12. století totiž čeká nákladná obnova za 150 miliónů korun, kvůli tomu bude pro turisty část kláštera uzavřená.

„Aktuálně probíhá v klášteře stavba, je to jedna ze dvou velkých akcí.  První je obnova krovů, střech a fasád staré prelatury, která už začala. Teď pracovníci odstraňují novodobé výmalby a omítky, které nedrží na zdivu. Potom se budou zpevňovat barokní omítky a hledat zbytky barevnosti. Druhou velkou akcí, jež začne v letošním roce, je projekt „Život v řádu“, což je financováno z evropské dotace. Tam budeme koncem května vyhlašovat výběrové řízení na generálního dodavatele,“ řekl kastelán Milan Zoubek.

Během stavby nebude klášter uzavřený úplně, i když prohlídky nabídne skromnější. Navštívit bude stále možné klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta, který byl v 18. století přestavěn podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela. „To bude teď minimálně dvě sezony náš jediný návštěvnický okruh. Myslím, že návštěvníci nebudou odcházet nespokojeni, že viděli málo, protože kostel je tak výjimečná stavba, že je to plnohodnotná prohlídková trasa. Trvá zhruba 40 až 50 minut,“ upozornil kastelán Zoubek.

Za dva roky se nabídka návštěvnických okruhů rozšíří

Po ukončení rekonstrukce se můžou návštěvníci těšit na nové prohlídkové trasy. „Jejich cílem bude ukázat návštěvníkům, jak mniši žili nejen v klášteře, ale také v rámci svého života, kdy studovali řeholi, pravidla klášterního života a skládali sliby. Budou tam nízké cely. Přístupné by to mohlo být v roce 2021,“ doplnil Milan Zoubek.

Od soboty 20. dubna bude znovu otevřený i Archiv vůní, kde návštěvníci přičichnou k 120 vůním včetně nového parfému Herakles. Aktuálně je klášter otevřený o víkendech a svátcích. Od května bude přístupný od úterý do neděle. Během léta pozve také na několik koncertů nebo na bohoslužby.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy