Prohlídky s hodinářem připravuje na následující dny klášter v Plasích

15. listopad 2016

Klášter v Plasích na severním Plzeňsku nabízí návštěvníkům mnoho zajímavostí. Jednou z nich je barokní hodinový stroj starý 330 let. Právě na něj se můžete podívat na závěr letošní sezóny při speciálních prohlídkách. Budou probíhat od 17. do 19. listopadu, je potřeba se na ně objednat a volná místa zatím ještě pořád jsou. Turisty provede Robert Drozda, který se o klášterní hodiny denně stará už 36 let.

Hodinový stroj v Plasích je v mnohém unikátní. Podle kastelána Pavla Duchoně pochází stroj z roku 1686 a je to barokní dílo, snad kováře Friedricha Friedricha. Stroj je složený bez šroubů, jen pomocí spojů a závlaček. Řídí zobrazení času na šesti cifernících, což je další ze zvláštností plaských hodin.

„Hodiny mají několik zvláštností. Při pohledu zvenku mají dva ciferníky. Velký ukazuje celé hodiny a malý ciferník, ukazuje samostatně minuty,“ vysvětlil Robert Drozda,“ který se o barokní hodiny stará přes 36 let.

Hodiny se musí udržovat ručně stejně jako před 330 lety

e to ruční kovářská hodinářská práce a stroj se zachoval v původní podobě bez velkých zásahů až do současnosti „Stroj je geniální svou jednoduchostí. Nejsou tu žádná ložiska a veškeré otáčení probíhá pohybem železo na železo. Tím pádem se musí pohyblivé části často mazat. Součástí každodenní práce je hodiny natáhnout. Pomocí kliky se musí vytáhnout několik závaží o celkové hmotnosti přes 600 kilogramů do výšky kolem deseti metrů,“ doplnil Drozda.

Unikátní hodiny jsou na 47 metrů vysoké věži, která je součástí barokní sýpky. Do budovy sýpky je zakomponována také raně gotická patrová kaple sv. Václava a sv. Máří Magdalény.

Robert Duchoň má pro všechny zájemce připravené zajímavé povídání a spoustu historek. Na ty, kdo dokážou zodpovědět kontrolní otázky, jsou dokonce připravené odměny.

Prohlídky barokních hodin v klášteře v Plasích budou probíhat od 17. do 19. listopadu a je potřeba si předem zarezervovat volná místa.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio