Projekt Den pro školu pomáhá studentům s výběrem povolání

21. listopad 2022 13:05, aktualizováno

Pomoci s výběrem profese a životního směru chce projekt Den pro školu, který propojuje školy s lidmi z praxe. Ti se jako dobrovolníci vydávají do základních, středních nebo vysokých škol a přibližují studentům svou cestu k současnému povolání.

Svůj životní příběh na besedách vyprávějí doktoři, archeologové, novináři, manažeři nebo účetní. Díky tomu mohou studenti získat informace z praxe a lepší představu o konkrétních profesích.

Dobrovolnici si v uplynulých dnech pozvali na Gymnázium Františka Křižíka v Plzni. Sextáni, septimáni a oktaváni se ve škole setkali s biochemičkou Terezou Šrámkovou. „Nejdřív jsem si myslela, že budu učitelka jako moje máma, nakonec jsem si ale vybrala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a vystudovala obor biotechnologie léčiv,“ vyprávěla Tereza, která absolvovala mimo jiné studijní a pracovní pobyt ve Švýcarsku a nyní pracuje na Akademii věd ČR.

Jak uvedla vyučující Lenka Samuelová, gymnázium nenabízí studentům jednu souvislou praxi, proto se škola rozhodla vytvořit prostor pro to, aby mohli studenti nahlédnout do různých profesí – ať už skrze projekty, jako je Den pro školu, nebo skrz tzv. stínování, kdy jsou studenti vysíláni k odborníkům.

Projekt Den pro školu nabízí momentálně služby zhruba 500 přednášejících a další dobrovolníci i školy, které by měly o návštěvu dobrovolníka zájem, se mohou do projektu hlásit. Více podrobností je k dispozici na webu www.denproskolu.cz.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio