Projekt lanovky na Tři kříže se možná téměř po století dočká realizace

O Karlových Varech se říká, že jsou městem kolonád. Je jich tu hned pět. Málo se však ví, že pro kopcovitý terén jsou neznámější západočeské lázně rovněž městem lanovek. Ty zde byly v dobách největší slávy hned tři a čtvrtá se stavěla. Do současnosti se však zachovaly jen dvě z nich. Jejich počet by se však opět mohl zvýšit na tři, protože město zvažuje, že dokončí lanovou dráhu na Tři kříže.

Jde o více než devadesát let starý projekt lanové dráhy, která měla vést z Vřídelní ulice až na vrchol Tři kříže. Stavět se začalo v roce 1913 a lanovka byla prakticky celá dokončena. Její spuštění však překazila první světová válka a následné finanční potíže při realizaci projektu. Její délka měla být kolem 600 m se stoupáním 52 procent. Dosud je patrné celé těleso lanovky, částečně vedené v zářezu. Stále také stojí budovy dolní a prostřední stanice. Z budovy horní stanice byly postaveny jen základy.

Karlovy Vary

Město již začalo jednat s nájemcem budovy ve spodní části lanovky, aby společně připravili projekt dokončení lanové dráhy. Ještě v letošním roce pak magistrát plánuje vyčištění koryta, kudy je vedeno těleso lanovky. Chystá se rovněž obnova nástupní stanice ve Vřídelní ulici. Ovšem to je jen začátek, protože zejména v horní části dráhy je potřeba dokončit položení betonového podloží, na které se pak budou klást koleje. A samozřejmě je ještě nutné dostavět horní stanici, která je stále pouhým torzem.

Od dokončení lanovky si město slibuje především možnost nabídnout návštěvníkům světoznámých lázní něco nového. Z vrcholu Tři kříže je totiž překrásný výhled na celou lázeňskou část Karlových Varů. Otázkou je, zda se podaří někdy lanovku prodloužit až na Goethovu vyhlídku tak, jak se podle původního projektu předpokládalo.

pozemní lanovka
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio