Projekt nové sportovní haly v Budějovicích zřejmě končí, náměstka primátora odvolali

25. březen 2019 11:25

Nová sportovní hala se Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích zřejmě stavět nebude. Hnutí Občané pro Budějovice před pondělním jednání zastupitelstva oznámilo, že projekt přestává podporovat.

Zasedání zastupitelstva začalo s více než hodinovým zpožděním, protože zástupci koalice složené z hnutí ANO, Občané pro Budějovice a uskupení Společně pro Budějovice – Lidovci a TOP 09 jednali o dalším postupu.

Občané pro Budějovice na svém webu zveřejnili prohlášení, že navrhnou usnesení, které radě města uloží ukončení příprav na výstavbu nové sportovní haly.

Náměstek skončil

Po poledni začali zastupitelé jednat o odvolání náměstka primátora Františka Konečného z hnutí ANO. Návrh předložil jeho stranický kolega a primátor Jiří Svoboda. Důvodem bylo údajné zatajení posudku na stavbu Multifunkčního centra Dlouhá louka.

Odvolání iniciovali Občané pro Budějovice. Toto hnutí před jednáním zveřejnilo odborný posudek, který se k projektu staví kriticky. Na údajné utajení studie upozornil na sociálních sítích opoziční zastupitel Martin Kuba z ODS.

František Konečný nakonec skutečně ve funkci náměstka primátora skončil. Zastupitelé ho odvolali kvůli nejasnosti kolem stavby Multifunkčního centra Dlouhá louka.

František Konečný to označil za zástupný problém a pochybení odmítá. „Mě odvolali moji kolegové z hnutí ANO v čele s panem primátorem, což samozřejmě mrzí. Obávám se, že to není poslední krok vůči ANO. Já jsem se to snažil kolegům vysvětlit, že to bude pokračovat, že všichni dneska bojují proti ANO, bohužel si nedali říct,“ uvedl.

Nová hala měla stát přes 700 milionů

Stavba centra za více než 700 miliónů korun měla začít letos v květnu. „O hale bylo rozhodnuto, byla vypsána. Jako to, že tady pár hodin ležel nějaký posudek, který nám nepatřil, je naprosto zástupný problém,“ řekl odvolaný náměstek primátora František Konečný.

Zastupitelé z hnutí Občané pro Budějovice stavbu nebudou dál podporovat. „Já myslím, že riskovat u investice za tři čtvrtě miliardy neinformovanost při rozhodování nelze,“ vysvětlil člen hnutí a náměstek primátora Juraj Thoma.

Primátor Jiří Svoboda z hnutí ANO projekt nové sportovní haly označil za mrtvý.

František Konečný zůstává řadovým zastupitelem. Kdo ho ve funkci nahradí, zatím není jasné.

Spustit audio

Související