Projekt Psaní od srdce chce poslat čtyři tisíce dopisů seniorům

Už jste někdy dostali dopis od neznámého člověka a udělal velkou radost? Možná ano, možná ne, ale určitě se to tento měsíc stalo několika stovkám seniorů v České republice díky akci Psaní od srdce, do kterého se pustil manažer projektu Ondřej Hladík z Diakonie Českobratrské církve evangelistické.

Cílem projektu je udělat radost seniorům v různých domovech a zároveň jim pomoci navázat nová přátelství a obohatit jim život. Několik dopisů s fotografiemi a obrázky přišlo také na adresu Domova pro seniory svatého Pavla v Rokycanech, kde dopisy seniorům rozdala vedoucí Jana Kovářová.

Barevné obálky s květinami či zvířátky obyvatele domova hned zaujaly, zdály se jim tak hezké, že jim bylo líto je roztrhnout. Proto Jana Kovářová vzala nůžky a všechny dopisy opatrně nastřihla na okrajích. A začalo čtení. Každé začínalo představením odesílatele. V dopisech také byly fotografie a obrázky, různá vyprávění ze života či popis míst, kde pisatelé žijí. A senioři už plánovali, co odepíší a vzájemně si ukazovali přiložené obrázky.

Projekt Psaní od srdce

Manažer projektu Ondřej Hladík sám přiznal, že se vždycky těšil na dopis, když pobýval s dětmi na letním táboře. A že si pamatuje, jak byly smutné děti, kterým nic nepřišlo. Na tom právě celý projekt vznikl. V době telefonů, sms a emailů, které seniorům přijdou dost neosobní, se najednou mohou těšit na skutečné psaní. Navíc dojde k propojení mezi generacemi a rodiny, které nemají babičky a dědečky, je takto mohou pro své děti získat. Psaní dopisů navíc zpestří klientům domovů jejich dny. Psaní od srdce je prostě opravdu kouzelné.

Spustit audio